Weet je wel zeker dat je zo'n gratis perenboom wilt? Het is een magneet voor wespen (maar de bloesem is prachtig)

Wespen in een peer. Foto: MaxPixel

Leuk natuurlijk, zo’n gratis perenboom. Maar wat nu? Waar plant je ‘m, wanneer eet je je eerste zelfgeteelde peer en zijn wespen echt zo dol op peren?

Lees ook | Alle gratis perenbomen weggegeven in Friesland

Wacht, wat, wespen?

„Jazeker. Wespen zijn dol op fruitbomen. Ze helpen de zaden van de perenboom te verspreiden. Ze eten het fruit overigens niet, ze drinken het perensap. Het vruchtvlees valt daarbij op de grond en bemest de bodem.”

Ouch. Nu het goede nieuws graag.

„Goed nieuws is er volop. Zo heeft een perenboom niet veel verzorging nodig. Een beetje snoeien is genoeg. En als je ‘m wilt verwennen, kun je in het voorjaar nog wat mest geven. De witte bloesem is bovendien prachtig.”

Vooruit. Ik zet ‘m in de grond. Wat is eigenlijk een goede plek voor zo’n perenboom?

„Peren houden van zon. De gratis perenboom is een laagstam conference en wordt zo’n drie meter hoog. Tip: plant de boom direct. Graaf een gat, gooi onderin een laag potgrond en zet de perenboom daar bovenop. Geef het boompje na het planten veel water.”

Hoe lang duurt het voordat de boom peren krijgt?

„Peren zijn doorgaans rijp in augustus, september of oktober. Maar verwacht niet meteen volgend jaar een rijke oogst. Het duurt soms een paar jaar voordat de perenbomen vruchten dragen.”

Wat kan ik straks allemaal met die peren doen?

„Lekker opeten natuurlijk! Of perenjam van maken, dat kan natuurlijk ook. En vergeet perenmoes en perensap niet. Mogelijkheden zat.”

Nieuws

menu