Weeroverzicht | Verkwikkend koele, vrij natte maand juli

Haven van Laaksum. FOTO WANDELNET.NL

Anders dan beide voorgaande jaren, toen juli grossierde in droogte en hitte, verliep de afgelopen hooimaand één graad koeler dan normaal met een klein overschot aan neerslag.

Een frisse noordwester met witte stapelwolken in een fel blauwe lucht bij een scherp zicht op een verre horizon. Dat was het meest typerende weer van de voorbije julimaand en daar was heel goed mee te leven. Voor vakantiegangers verliepen de eerste tien dagen weliswaar teleurstellend met flink wat regen, maar later toonde juli ook voor de gemiddelde toerist een vriendelijk gezicht met nog een zomers slotakkoord.

Tot de 11de werd het weer bepaald door een westelijke stroming. Aan de noordflank van een hogedrukgebied bij de Azoren trokken storingen naar West-Europa, die voor koel en wisselvallig weer zorgden. Uitgesproken nat en koud was de 9de: bij aanhoudende (mot)regen werd het overdag niet warmer dan 14 graden en er viel op veel plaatsen 20 tot 30 millimeter neerslag.

Zachtere en frissere dagen

De rest van de maand liet een afwisseling zien van wat zachtere dagen met zuidwestenwind en frissere dagen met een noordwester. Bij de passage van de grenslijn van beide luchtsoorten viel af en toe regen, maar de droge dagen overheersten. Op de 18de werd hier en daar de 25 graden bereikt.

Na stevige regenval op 25/26 juli (Opeinde 31 mm) kwam op 29 juli een hogedrukgebied boven Het Kanaal tot stand dat de laatste dagen via onze omgeving naar het oosten trok. Dat leidde tot warm zomerweer op de laatste julidag met maxima van 27 graden op de eilanden tot circa 30 graden in dorpen en steden landinwaarts. Voor de meeste plaatsen was het de enige zomerse dag in juli. Normaal zijn het er drie aan de kust en acht in de Zuidoosthoek.

Het aantal warme dagen (20-plus) varieerde van 11 in Laaksum tot 21 in Siegerswoude. Het normale aantal bedraagt 14 aan de kust en 20 in het binnenland.

Ontbreken onweer in juli opmerkelijk

Het provinciaal temperatuurgemiddelde kwam op 16,2 graden uit en dat is precies 1 graad onder normaal en 2 graden kouder dan vorig jaar. Voor een koelere juli moeten we terug tot 2011; toen was het nog een halve graad kouder.

Hierbij moet aangetekend worden dat de normaalwaarde tegenwoordig een graad hoger ligt dan vijftig jaar geleden. In de zestiger jaren zou de afgelopen maand dus volkomen normaal zijn geweest.

Er viel gemiddeld over de provincie 95 millimeter neerslag tegen 78 normaal. Beide vorige julimaanden waren veel droger (slechts 7 mm in 2018), in 2017 was het voor het laatst met 106 mm iets natter. De meeste regen, plaatselijk meer dan 130 mm, viel in de Zuidoosthoek, maar ook Dronryp (125 mm) deed goed mee. Het droogst was het op Vlieland en Terschelling, waar de 70 mm niet werd gehaald. Opmerkelijk was het ontbreken van onweer op de meeste plaatsen, wat voor juli heel uitzonderlijk is.

Terschelling kwam tot 212 uren zon en de vliegbasis noteerde 188 zonuren tegen 215 normaal. Het was daarmee de minst zonnige hooimaand sinds 2011, toen er in Leeuwarden slechts 128 uren zon werden geregistreerd.

In cijfers

Temperatuur:

Gemiddeld over Fryslân 16,2 °C

Normaal 17,2 °C

Hoogste temperatuur 30,8 °C op 31 juli te Haulerwijk

Laagste temperatuur 6,4 °C op 13 juli te Siegerswoude

Neerslag:

Gemiddeld over Fryslân 95 mm

Normaal 78 mm

Hoogste maandsom 144 mm te Appelscha

Laagste maandsom 65 mm te Formerum (Ters.)

Hoogste etmaalsom 33,5 mm op 9 juli te Workum

Nieuws

menu