Weerman Piet Paulusma overlijdt en Boer Zoekt Vrouw-boer Jouke maakt muur van kuilplastic. Dit gebeurde er in maart 2022

Beeld LC

Beeld LC

Sven Kramer en Ireen Wüst worden in schaatstempel Thialf geëerd met een eigen bocht, weerman Piet Paulusma overlijdt op 65-jarige leeftijd, BZV-boer Jouke bouwt een muur van kuilplastic en Mieke Oort (21) wordt vermoord in Leeuwarden. Dat en meer in ons maandoverzicht van maart 2022.

3 maart: De eerste etappe van de Bloeizone Fryslân Tour, een individuele tijdrit van 14,4 kilometer die startte en finishte in Surhuisterveen, kenmerkte zich door een aantal opvallende incidenten. Zo reden reguliere fietsers en automobilisten de wielrensters op de andere weghelft tegemoet en werd een botsing met een parkerende bestelbus ternauwernood voorkomen. Ook in de finishstraat reed tot ieders verbazing een auto. Ellen van Dijk won de rit, maar haar prijzenpakket: een set seksspeeltjes van sponsor EasyToys, maakte de dag nog surrealistischer, schreef rennersvakbond CPA na de wedstrijd op Twitter.

4 maart: Iris de Graaf uit Leeuwarden, columnist voor de Leeuwarder Courant en NOS-correspondent in Moskou, besloot ‘na veel wikken en wegen’ om tijdelijk vanuit Nederland te werken. „Wij vinden het verstandiger de situatie in Rusland, waar het voor veel journalisten steeds moeilijker werken is, even vanuit hier aan te kijken”, licht een NOS-woordvoerder het besluit toe om De Graaf terug te halen. In juni keerde zij weer terug naar Moskou.

6 maart: Een steekpartij in een bovenwoning aan de Leeuwarder Tweebaksmarkt kostte het leven van de 21-jarige Amerikaanse NHL-studente Mieke Oort. Haar 25-jarige vriend Tom Hogenberg raakte bij de aanval, door de ex-Tinderdate van Mieke, zwaargewond. Ook een huisgenoot van Mieke raakte gewond. De dader, een jaloerse 27-jarige inwoner van Leek, was geobsedeerd door haar . De man is in november veroordeeld tot 15 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

9 maart: Lara de Bruin en Niels Westra uit Leeuwarden besloten afgelopen winter de kachel eens uit te laten. Niet uit financiële noodzaak, maar bij wijze van experiment. En wat bleek, het is met wollen ondergoed en ski-jack prima te doen zonder centrale verwarming. Westra: ,,Het gaat om laagjes, dat wist ik van wielrennen. Vier is voldoende, dan heb je het nooit meer koud.”

12 maart: Sven Kramer en Ireen Wüst kregen in Thialf een groots afscheid. Het publiek stond nog een keer op de banken. En de bochten dragen voortaan hun namen. ,,Ik bin bliid mei de súdbocht’’, zegt Kramer. ,,Dat is dochs de feestbocht.’’ Letitia de Jong uit Heerenveen verliet het schaatsen juist zonder groot eerbetoon. Na een carrière vol blessureleed, maar ook twee wereldtitels, was het tijd voor wat anders. „Ik gean yn stilte fuort, dat past wol by my.’

14 maart: Wietse Jan Dijkstra (45) uit Sint Annaparochie vond het eerste kievitsei van Friesland  in de Warkumerwaard. Het waren er meteen twee. Omdat het ei onderdeel was van een ‘twake’, twee eieren in één nest, sloeg Dijkstra daarmee een dubbelslag. Hij werd ook gehuldigd als vinder van het eerste ei van de gemeente Súdwest-Fryslân. ,,Dit is in jongesdream.’’

16 maart: De gemeenteraden in Friesland versplinterden verder na de lokale verkiezingen. Vrijwel alle nieuwkomers kregen een plek in de raad. De FNP werd de grote winnaar. Het CDA kwam terug in Smallingerland, maar leed in het zuidwesten van de provincie een pijnlijke nederlaag. En door voorkeursstemmen is voor het eerst in de geschiedenis 40 procent van de gemeenteraadsleden vrouw. In vrijwel alle gevallen drukten ze een hoger geplaatste man uit de raad.

20 maart: Een schok ging door Nederland: weerman Piet Paulusma uit Harlingen overleed totaal onverwacht op 65-jarige leeftijd. Hij had al geruime tijd kanker, maar wilde hier geen ruchtbaarheid aan geven. De mediagenieke weerman was een landelijke bekendheid . Zijn ‘Oant moarn’ staat in het collectieve geheugen gegrift. Op vrijdag nam het publiek in Harlingen afscheid van hem. In de stad hingen vlaggen halfstok en betuigden veel mensen de laatste eer aan de weerman. Een dag later vormden tientallen trekkers, tussen Harlingen en Herbaijum, een indrukwekkende erehaag toen de rouwstoet passeerde.

22 maart: Kees van Wonderen (53) werd aangesteld als nieuwe trainer van SC Heerenveen. Hij tekende een tweejarig contract in het Abe Lenstra-stadion.  ,,Ik zie een mooie uitdaging bij een traditierijke club”, zei Van Wonderen. ,,Heerenveen heeft een positieve uitstraling en de gunfactor. Het is ook een club waar de voorbije jaren het één en ander is gebeurd. Nu willen ze weer iets moois neerzetten. Ik denk dat ik daar iets aan kan toevoegen.”

27 maart: Jouke Huitema, een van de  Boer Zoekt Vrouw- deelnemers , nam drastische maatregelen. Voorbijgangers kregen geen glimp te zien van mogelijke tv-romantiek in Witmarsum. De boerderij werd  hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De ramen werden aan de binnenkant afgeplakt en rond het terras werd een hekwerk opgetrokken bekleed met kuilplastic. De reden voor het geheimzinnige gedoe deed vriendin Karlijn in mei uit de doeken: ,,Zonder die hekken en dat plastic op de ramen hadden we onze relatie nooit zo goed kunnen opbouwen.’’