Weer minder sterfgevallen door Covid-19 in Friesland

Het aantal gemelde overleden Covid-19-patiënten is de afgelopen week verder gedaald in Friesland, tot vier. ANP

Het aantal gemelde overleden Covid-19-patiënten is de afgelopen week verder gedaald in Friesland, tot vier. Sinds de herfstvakantie zijn alleen begin december een keer zo weinig coronadoden in een week gemeld.

Vorige week waren in Friesland nog zeven coronadoden te betreuren en de twee weken daarvoor beide keren tien. De meeste coronaslachtoffers werden begin februari geregistreerd, 41 in een week.

De afname van corona-sterfgevallen is een duidelijk effect van het vaccineren. De meeste tachtigplussers en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ingeënt. In de verpleeghuizen is voor zover bekend al drie dagen niet meer een bewoner positief getest. Er zijn nog maar enkele kleine clusters, meldt GGD Fryslân. In de ziekenhuizen waren wel meer besmettingen, 75 tegenover 61 een week eerder.

Ook het aantal vastgestelde besmettingen is afgenomen. Er testten de voorbije zeven dagen 1533 inwoners van Friesland positief op het coronavirus. Dat is 7 procent minder dan een week daarvoor. De procentuele afname is gelijk aan wat het RIVM dinsdag landelijk vaststelde. Onder kinderen nam het tal besmettingen met een vijfde af.

Meeste besmettingen vastgesteld in Súdwest-Fryslân

Net als het landelijke beeld is in Friesland de voorbije week wel minder getest, naar schatting tussen de 10 en 15 procent. Ook dit is vergelijkbaar met de landelijke trend.

De meeste besmettingen worden vastgesteld in Súdwest-Fryslân, ook naar verhouding. Dit is een beeld dat een groot deel van de tweede golf - sinds september - terugkeert. GGD Fryslân heeft er geen verklaring voor. ,,Er zijn altijd wat meer clusters geweest. Er waren vrij veel besmettingen in verzorgingstehuizen, maar ook in bedrijven, eigenlijk in de hele breedte van de samenleving”, zegt woordvoerder Jan Arendz.

GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 337 (313), Leeuwarden 233 (247), De Fryske Marren 144 (156), Waadhoeke 126 (112), Noardeast-Fryslân 119 (155), Smallingerland 107 (129), Heerenveen 94 (97), Achtkarspelen 63 (56), Ooststellingwerf 60 (92), Tytsjerksteradiel 55 (90), Weststellingwerf 54 (64), Opsterland 43 (46), Dantumadiel 37 (56), Harlingen 31 (30), Terschelling 13 (5), Ameland 11 (1), Vlieland 2 (0) en Schiermonnikoog 0 (1).

Ziekenhuizen

De noordelijke ziekenhuizen zien de beddenbezetting wel toenemen, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland. Donderdag lagen er 208 coronapatiënten in de negen noordelijke ziekenhuizen. Dat zijn vijftien meer dan dinsdag en 43 meer dan een week geleden.

Vooral de Groningse ziekenhuizen zien het aantal coronapatiënten toenemen. In de vier Friese ziekenhuizen loopt de beddenbezetting sinds dinsdag ook op. Vrijdag lagen er 84 coronapatiënten, tien meer dan dinsdag. Van hen liggen 26 op de intensive care.

Het aantal patiënten van buiten het Noorden is in de noordelijke ziekenhuizen afgenomen van 35 naar 32.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus