Weektotaal coronabesmettingen opnieuw gehalveerd in Friesland; kwart positieve tests op basisschool

Het coronavirus. FOTO EPA

Voor de tweede week op rij is het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Friesland zo goed als gehalveerd. Het RIVM registreerde 136 positief geteste Friezen, tegen 268 een week eerder en 539 de week daarvoor.

Sommige gemeenten blijven dagen verschoond van nieuwe besmettingen. Zo zijn in Dantumadiel en Tytsjerksteradiel al zeker vier dagen geen coronagevallen vastgesteld en bleef in Achtkarspelen en op de Waddeneilanden de teller de hele week op nul staan.

Bijna een kwart van de positieve testen werden gevonden in het basisonderwijs en een kleine 10 procent in het voortgezet onderwijs. In de thuiszorg raakte de voorbije week niemand besmet, en ook geen enkele bewoner in de woonzorgcentra, meldt GGD Fryslân. Er testten nog wel drie medewerkers van een verpleeghuis positief.

De GGD nam nog ruim 4300 tests af vorige week. Het vindpercentage daalde door: van 4,3 naar 2,6 procent.

De afgelopen week werd één dode als gevolg van Covid-19 gemeld, gelijk aan de voorgaande week. In vier weken stierven officieel vier Friezen aan corona.

GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 29 (32), Leeuwarden 26 (62), Súdwest-Fryslân 24 (36), Heerenveen 13 (17), De Fryske Marren 12 (21), Weststellingwerf 9 (13), Smallingerland 8 (22), Harlingen 6 (4), Waadhoeke 3 (4), Ooststellingwerf 2 (0), Dantumadiel 1 (14), Tytsjerksteradiel 1 (7), Achtkarspelen 0 (8), Ameland 0 (1), Terschelling 0 (0), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Acht coronapatiënten in de vier Friese ziekenhuizen

In de vier Friese ziekenhuizen liggen nog acht coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. In de drie ziekenhuizen in Groningen lag vrijdagochtend nog maar één coronapatiënt en in de twee ziekenhuizen in Drenthe nog zes, van wie twee op de ic. Nog één van de dertien ziekenhuispatiënten komt van buiten de regio.

Nieuws

Meest gelezen