We zitten sowieso tot 2 maart in lockdown, maar vanaf 10 februari kun je wel weer bij de winkel je bestelling afhalen: zo werkt het

Winkels mogen vanaf 10 februari open voor afhalen bestellingen ANP

De huidige lockdown wordt bijna helemaal verlengd tot minstens 2 maart. Winkels mogen open voor het afhalen van bestellingen. Wie klanten binnenlaat, moet dicht.

Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie over het coronavirus en de maatregelen daaromtrent. ,,We moeten duidelijk en eerlijk zijn’’, begon Rutte zijn verhaal. ,,We snakken allemaal naar zekerheid en een duidelijk plan. De realiteit is alleen dat honderd procent zekerheid niet is te geven, hoe graag we ook zouden willen.’’

Hoewel de besmettingscijfers langzaam maar zeker dalen, lijkt een derde golf onvermijdelijk. Dat komt voornamelijk voor de Britse variant, die veel besmettelijker is. Op dit moment is tweederde van de nieuwe besmettingen van de Britse soort. Deze variant zou 1,5 keer besmettelijker zijn.

Volgens Rutte is het reproductiegetal van de oude variant momenteel 0,85. De Britse staat op bijna 1,3. ,,Die neemt het razendsnel over.’’ Zonder Britse variant zou er kunnen worden versoepeld, maar daar wil het kabinet niet aan. De lockdown wordt dus verlengd tot sowieso 2 maart. Op 23 februari is er een nieuwe persconferentie. Wel waren er enkele lichtpuntjes.

Basisscholen en kinderopvang

De basisscholen en kinderopvang gaan per 8 februari weer open. Het aantal besmettingen onder kinderen is en was laag en ook onder leraren valt dat mee. Wel zijn er strikte voorwaarden aan verbonden, zei Rutte. Wanneer één kind positief test op het coronavirus, moet de hele klas, inclusief de leraar, in quarantaine. Ook moeten zij zich op de vijfde dag laten testen. ,,Dat is een extra slot op de deur’’, aldus Rutte, die het ingrijpend noemde. ,,Er volgt dan ook een aangescherpt bron- en contactonderzoek.

Voortgezet onderwijs

Middelbare scholen gaan niet voor maandag 1 maart open. Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.

Winkels open voor afhaal

Winkels mogen vanaf 10 februari weer open voor het afhalen van bestellingen. Dat werkt via een click-and-collect-systeem. Deze bestel- en afhaalregeling werd al gehanteerd door bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels, waarvoor een uitzondering gold. Het houdt in dat mensen spullen telefonisch of online kunnen bestellen en later ophalen in de winkel.

Alle niet-essentiële winkels zijn sinds medio december gesloten. Op dit moment kunnen klanten wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan. Vanaf komende week mogen dus ook alle andere niet-essentiële winkels open voor het ophalen van producten.

De risico’s bij deze vorm van openstelling zijn klein, aldus het oordeel van het Outbreak Management Team (OMT). Mits de voorwaarden zo streng zijn dat het niet druk wordt in de winkelstraten.

Voorwaarden

1. Online of telefonisch bestellen

2. Het afhaalpunt is buiten

3. Er zit minimaal vier uren tussen bestellen en afhalen, om ‘funshoppen’ tegen te gaan

4. Wie klanten toelaat in zijn of haar winkel, moet weer dicht

Avondklok

De huidige avondklok loopt op woensdag 10 februari af. Het effect is nog niet goed te zien, zei Rutte. Wel constateerde hij dat het ,,overal in Nederland stil is op straat’’. Het kabinet zal het OMT vragen opnieuw advies te doen over het hele pakket aan coronamaatregelen, inclusief de avondklok. Eind deze week wordt daar een antwoord op verwacht.

Nieuws

menu