We mogen weer naar de kapper en de winkel: een overzicht van de versoepelingen die vandaag ingaan

Foto: ANP

Eindelijk! Versoepelingen. Vanaf vandaag (woensdag) kun je weer naar de kapper, schoonheidsspecialiste of pedicure en winkelen op afspraak. Een overzicht van wat weer kan.

Nederland versoepelt vandaag verder de coronamaatregelen. Vanaf vandaag mogen contactberoepen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak. Ook mogen jongeren tot 27 jaar weer samen buiten sporten op sportaccommodaties.

De middelbare scholen en het mbo gingen op 1 maart deels weer open. De lockdown en de avondklok blijven ten minste tot en met 15 maart van kracht maar studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf vandaag uitgezonderd van de avondklok.

Winkelen

Afhalen kon al (click&collect), maar vanaf vandaag kun je ook weer fysiek in winkels terecht. Daaraan is wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet je onder andere ruim van tevoren reserveren,

Bij populaire winkels als Action kun je woensdag en donderdag in Leeuwarden in ieder geval al niet meer terecht. De filialen zijn in rap tempo volgeboekt. Action plant slechts een paar dagen vooruit en laat klanten een periode van 10 minuten kiezen om te winkelen.

Elk uur heeft het bedrijf per winkel vier van die periodes waarin twee klanten tegelijkertijd mogen winkelen. Daarna hebben ze vijf minuten om af te rekenen en de winkel weer te verlaten. Per winkel kunnen er dus acht klanten per uur bij een Action-filiaal terecht. Wanneer ze de winkel binnengaan, horen ze een muziekje. Om de zoveel minuten hoor je dan hoeveel tijd je nog over hebt, meldt RTL Nieuws .

Elke dag om middernacht zet Action voortaan een nieuwe dag met mogelijke afspraken online. De winkelketen blijft ook de mogelijkheid bieden om spullen te bestellen en te komen afhalen.

Grote bedrijven als Ikea, Hornbach en ook H&M houden de deuren dicht. In Friesland gooit Kapenga (twee vestigingen in Buitenpost en Leeuwarden en Home Center in Wolvega) de deuren van de boulevards wel weer open. Ook bouwmarkten als Gamma gaan open.

Contactberoepen

Kappers en schoonheidsspecialisten kunnen zich opmaken voor een aantal drukke dagen. Na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest mogen ze weer aan de slag. Dat Nederlanders daar blij mee zijn, bleek de afgelopen dagen al.

Bij kappers kan de wachttijd voor een knipbeurt inmiddels oplopen tot enkele weken. Volgens kappersbranchevereniging ANKO staan de telefoons "roodgloeiend". Anders dan de vorige lockdown kunnen de kappers nu door de avondklok niet ook 's avonds knippen.

 

Ook bij de schoonheidsspecialisten stromen de agenda's vol. En dat is maar goed ook, zegt een woordvoerder van ANBOS Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging, omdat alle reserves er intussen doorheen zijn en spaargelden moeten worden aangesproken.

Schoonheidsspecialisten werken één-op-één en op afspraak, met een registratieplicht en in aparte behandelruimtes. Bij een gezichtsbehandeling mag de klant het mondkapje afdoen als hij of zij eenmaal in de stoel zit.

Kappers werken ook op afspraak en moeten onderling en van klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Verder moeten klanten niet te vroeg voor hun afspraak komen, om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk aanwezig zijn.

Sekswerkers mogen nog niet aan de slag.

Rijles

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint met het inhalen van uitgestelde examens. Vanaf vandaag mogen rij-instructeurs hun werkzaamheden hervatten. Dat betekent dat kandidaten weer rijlessen kunnen volgen en praktijkexamen mogen doen. Mensen van wie het examen is uitgesteld vanwege de lockdown krijgen als eerste de mogelijkheid een nieuwe afspraak te maken.

Sporten

De leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband is opgerekt tot 27 jaar. Dat geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat. De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten. Met deze versoepeling van de coronaregels hoopt het kabinet iets meer lucht te geven aan jongeren en jongvolwassenen die het lastig hebben in deze lockdown.

Nieuws

menu