We kopen meer boeken dan we kunnen lezen

Neuzen op de boekenbeurs in de Ichtuskerk in Emmen. De opbrengst gaat naar de kerk en naar goede doelen. FOTO REYER BOXEM

Het gaat goed met het boek. Misschien wel te goed: we kopen er meer dan we kunnen lezen en bergen. Kringloopwinkels en goede doelen varen daar wel bij.

Vorig jaar kochten we met elkaar 41 miljoen boeken. Dat is ongeveer net zoveel als in 2016, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau KVB Boekwerk-SMB/GfK. Daarmee heeft de boekenbranche na de economische crisis de weg omhoog weer gevonden.

Volgens de Cultuurindex Nederland, initiatief van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Boekmanstichting, is dat geen reden voor gejubel. ,,In concurrentie met onder andere de smartphone en de tablet blijft het boek steeds vaker ongelezen in de kast staan of op het nachtkastje liggen”, aldus de samenstellers van de index.

Omloopsnelheid

Ter gelegenheid van de 83ste Boekenweek, die morgen begint, ging deze krant de gangen van het boek na. Beginnend in de boekwinkel, eindigend op een bankje op straat. ,,De omloopsnelheid is enorm”, zegt directeur Jelle Holtkamp van Mamamini, een kringloopbedrijf met drie filialen in Groningen dat een belangrijk deel van de omzet uit de verkoop van tweedehandsboeken haalt.

Boekhandel Van der Velde, de grootste boekwinkel van Noord-Nederland, opende vorige maand in Drachten een tweede afdeling voor gebruikte boeken. In Emmen ging vorige week een nieuwe winkel met gebruikte boeken open.

,,Het aanbod is er, en er is vraag naar”, zegt Frank Smal van Van der Velde. ,,Op een zaterdag lopen hier zo twintig mensen met dozen en tassen binnen die van hun boeken af willen.”

Minibiebs

Dat laatste is niet nieuw. ,,Het ontbreken van een afnemer van die boeken is dat wel”, stelt Paul van Capelleveen van de Koninklijke Bibliotheek. Waar vroeger het bezit van een eigen bibliotheek status gaf, ziet Van Capelleveen, auteur van het boek De complete verzameling, steeds meer pogingen om van boeken af te komen: van particuliere internethandel tot en met minibiebs.

Terwijl het aloude antiquariaat zich verder specialiseert, en moderne antiquariaten streng selecteren, worden de meeste boeken via rommelmarkten gedoneerd voor het goede doel. Wat overblijft, is oud papier.

Nieuws

menu