Waterwagens, giertanks en containers: alles staat klaar voor eventuele natuurbrand

De brandweerploeg van Hollum op Ameland bij een giertank. FOTO BRANDWEER HOLLUM

De droogte en warmte houden ook de Friese brandweer flink bezig. Ruim drie weken geldt in Friesland al fase 2: de hoogste fase voor natuurbrandrisico’s. Omdat de droogte maar aanhoudt, heeft de brandweer in en rond natuurgebieden extra water klaarstaan. De brandweermensen krijgen hierbij hulp van loonwerkers en boeren.

Vooral in het Drents-Friese Wold en op de vier Friese Waddeneilanden is extra water aanwezig, laat Veiligheidsregio Fryslân weten. Onder deze organisatie valt de brandweer.

De brandweer zelf heeft extra waterwagens en wagens met 4x4-aandrijving naar deze gebieden gestuurd. Bovendien krijgen de brandweerploegen lokaal hulp van gemeenten, boeren en loonwerkers die bijvoorbeeld een giertank met water beschikbaar houden.

Puincontainers met water

Daarnaast bieden zij lege puincontainers (op aanhangers) aan. In zo’n container wordt plastic gelegd, waarna er water in kan. Ook zitten er bij een grote natuurbrand bijvoorbeeld loonwerkers in de ‘belronde’ van de brandweer, zegt een woordvoerder van de Friese veiligheidsregio. Zij kunnen worden opgetrommeld.

Onder meer op Ameland (ploeg Hollum) en op Terschelling staan giertanks klaar. In Hollum kwam de brandweer maandagavond nog samen, ook al is het al vakantietijd. Scenario’s zijn doorgenomen.

Twee tanks staan klaar

,,Wij hebben op dit moment twee tanks klaarstaan, een grote met 20 kuub water erin en een kleine met 5 kuub water'', zegt Freerk Jan Ney, ploegleider en bevelvoerder in Hollum. ,,Ook bij onze collega's in Nes staan alvast twee gevulde giertanks klaar: van 5 kuub en 8 kuub.''

De ploeg Hollum heeft daarnaast nog een waterbak tot zijn beschikking waar 25 kuub in kan. Deze bak is nu nog leeg en kan worden meegenomen naar de eventuele brand. Er zijn ook extra mensen paraat.

Meeste natuurbrandrisico

In het Drents-Friese Wold en op de Wadden is altijd al het meeste natuurbrandrisico, aldus de veiligheidsregio. Het is er nu ook nog eens extra droog, ook in vergelijking met sommige andere delen van Friesland. Er is minder ‘oppervlaktewater’ beschikbaar voor het bluswerk.

Vanwege dat verhoogde risico heeft Veiligheidsregio Fryslân sinds enige maanden de beschikking over twee meetstations, op Terschelling en in Beetsterzwaag . De stations meten vooral de temperatuur, de wind, de droogte en de luchtvochtigheid.

Nieuws

menu