Watertekort: Friese brandweer haalt 'afbrandscenario' van stal

FOTO ARCHIEF

Op veel plekken in Friesland is een tekort of zelfs gebrek aan ‘oppervlaktewater’, zoals de brandweer het noemt. In sloten, plassen en meertjes is voor de spuitgasten dus minder bluswater beschikbaar. Dit kan bij de Friese brandweer leiden tot het zogeheten afbrandscenario.

Het klinkt vrij onheilspellend. De brandweer die, vanwege watertekorten, mogelijk kiest voor het zogenoemde afbrandscenario. Veiligheidsregio Fryslân, de organisatie waar de brandweer onder valt, legt uit.

Goed om vooraf te weten: in Friesland is altijd al het meeste natuurbrandrisico in het Drents-Friese Wold en op de Waddeneilanden. Het is hier momenteel ook nog eens extra droog, ook in vergelijking met veel andere delen van Friesland.

Zodoende is er minder oppervlaktewater beschikbaar voor het bluswerk van de brandweer. Er staan daarom waterwagens, giertanks en containers klaar, gevuld met extra water.

Laten afbranden

Bij branden waarbij de woning of het pand niet meer te redden valt, komt met de huidige droogte het afbrandscenario in beeld, vertelt een woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân. Onheilspellend is dat niet, zegt zij erbij, eerder logisch.

De brandweer laat de woning dan afbranden, om bluswater te sparen voor mogelijke andere branden. ,,Gecontroleerd, uiteraard.’’ Of het bluswater wordt - eerder dan anders - gebruikt om naastgelegen panden te behouden.

Schade beperken

,,Wij proberen altijd de schade te beperken’’, zegt de woordvoerder. ,,Maar als het huis toch verloren is of gaat, letten wij op dit moment wat meer op de voorraad bluswater.’’

De Friese veiligheidsregio is overigens content met het feit dat er de afgelopen weken nog geen echt grote natuurbrand is geweest in Friesland. ,,Dat is heel mooi. Mensen zijn en moeten er zélf mee bezig. Dat bewustzijn is er dus.’’

Een bosbrand bij Appelscha was dinsdagavond snel onder controle. Vanwege de droogte kwamen meerdere eenheden ter plaatse.

Nieuws

Meest gelezen