Wat kunnen we dinsdag van premier Rutte en minister De Jonge verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen?

Demissionair premier Mark Rutte.

Demissionair premier Mark Rutte. ANP

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?

Avondklok

De omstreden avondklok blijft van kracht. De maatregel wordt waarschijnlijk verlengd zodat kleinere versoepelingen in het onderwijs en voor contactberoepen doorgevoerd kunnen worden. Zonder verklaring moet je nog drie weken voor 21.00 uur binnen zijn.

Demissionair premier Rutte zei bij de invoering van de avondklok op 23 januari dat deze ‘bovenaan staat om te schrappen’. Nu zal de maatregel waarschijnlijk gelden tot eind maart.

Afgelopen week kwam de maatregel weer in opspraak nadat de actiegroep Viruswaarheid een kort geding had aangespannen tegen de staat. Aanstaande vrijdag is de schriftelijke uitspraak van het hof in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok.

Kappers en andere contactberoepen

Volgens bronnen kunnen kappers weer open vanaf 2 maart. Knippen kan dan onder strikte voorwaarden. Dit houdt in dat je alleen kunt knippen op afspraak en met een verplicht checkgesprek om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft. Of dit betekent dat de versoepeling ook geldt voor andere contactberoepen is nog onduidelijk.

Bronnen geven aan dat de knoop dinsdag doorgehakt moet worden over of deze versoepeling doorgevoerd wordt.

Winkels

Er wordt nagedacht om winkelen op afstand mogelijk te maken. Dit wil het demissionair kabinet mogelijk doen door mensen te laten winkelen op afspraak. Tot nu toe is winkelen alleen mogelijk via ‘click and collect’, wellicht wordt dit dinsdagavond uitgebreid.

Middelbare scholen, mbo en hoger onderwijs

Zoals het er nu uitziet geeft het demissionair kabinet dinsdag door dat leerlingen van het voortgezet onderwijs vanaf 1 maart weer naar school mogen. De precieze uitwerking van dit plan is nog niet bekend. Voor deze groep komt er mogelijk ook meer ruimte om te sporten.

Leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs mogen mogelijk vanaf volgende week weer één dag in de week naar school. Dat is wat ingewijden melden. Halve klassen zouden de uitkomst zijn om de anderhalve meter zo goed mogelijk te kunnen handhaven. Door de roep van jongeren om weer naar school te mogen lijkt het kabinet hier haar pijlen op te zetten.

Het hoger beroepsonderwijs en universiteiten blijven voorlopig gesloten.

Horeca, musea, dierentuinen en pretparken

Voor horeca, musea, dierentuinen en pretparken verandert er voorlopig naar alle waarschijnlijkheid niets. Rutte zal dinsdagavond bevestigen dat ze in elk geval nog drie weken dicht blijven.

Dinsdag komt het demissionair kabinet bijeen om de knopen door te hakken. De persconferentie is om 19.00 uur live te volgen op de website van de Leeuwarder Courant