Wat is witwassen en hoe werkt het?

Vier aanhoudingen in een onderzoek naar witwassen, dat is tot nu toe het resultaat van een grote politie-actie in Leeuwarden.

In de zaak is een hoofdverdachte opgepakt, die met anderen via verschillende bedrijven geld zou hebben witgewassen.

Lees ook: Mega-actie van politie tegen criminele organisatie in Leeuwarden: 4 aanhoudingen en leger ingezet

Wat is witwassen?

Het geld dat criminelen met hun activiteiten in de onderwereld verdienen moet worden witgewassen om het in de bovenwereld uit te kunnen geven. Zo voorkomen ze dat hun geld direct door justitie of de belastingdienst wordt geconfisqueerd en te herleiden is tot hun criminele praktijken..

Om geld succesvol te kunnen witwassen, is een geldezel of stroman nodig. Zij zorgen voor een bankpas en -rekening die voor het witwassen kunnen worden gebruikt.

Wie geld witwast, voert in feite transacties uit om de illegale oorsprong van dat geld te verdoezelen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Een voorbeeld: een persoon die zich bezighoudt met drugshandel kan bedrijven in het buitenland, waar gebrekkige controle is, oprichten. Het geld dat wordt gestort, wordt weer geïnvesteerd in een ander bedrijf, zodat er winst kan worden gemaakt met de opbrengst van drugshandel.

,,Een andere manier om geld wit te wassen is door het fictief verhogen van de omzet van een goed draaiend horecabedrijf’’, schrijft het OM. ,,Het wit te wassen geld wordt dan ingezet als normale omzet.’’

De Netflix-serie Ozark besteedt ook ruimschoots aandacht aan witwassen.

Wat voor straffen staan er op witwassen?

Er staat een maximumstraf van vier jaar voor opzettelijk witwassen van geld. Wie dat herhaaldelijk doet of heeft gedaan, kan daar nog twee jaar bij optellen. In dat geval is er sprake van ‘beroepswitwassen’, schrijft het Openbaar Ministerie. De strafmaat wordt aan de hand van drie categorieën bepaald:

1. Geldezel - degene die zijn bankpas en -rekening beschikbaar stelt. Hij of zij werkt voor een ander.

2. Degene die het geld witwast dat afkomstig is door een door hemzelf gepleegd misdrijf.

3. De facilitator. Degene die tegen riante vergoedingen voor leden van de organisatie werkt.

Wie een bedrag van 25.000 euro witwast, kan als facilitator rekenen op een celstraf van vier maanden. Een geldezel zou dan vijf weken vast komen te zitten. Op de website van het OM staat een compleet overzicht met strafvorderingen en bedragen.

Arville

In Friesland vond eerder een omvangrijke witwaszaak plaats, die werd omgedoopt tot Arville. Dat was het grootste drugs- en witwasonderzoek uit de Friese geschiedenis. De politie deed destijds invallen in zeker zeven panden, waaronder een huis in Camminghaburen met talloze verstopplekken voor geld. Tegen de hoofdverdachte uit Leeuwarden werd 12 jaar geëist. Zijn vrouw zou twee jaar de gevangenis in moeten en hun dochter zes maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De uitspraak in de zaak is op 2 juli.

Nieuws

Meest gelezen