Wat is er op Hemelvaartsdag te doen in Friesland?

Erop uit in de natuur, een festival te bezoeken of traditoneel dauwtrappen. Het kan allemaal op Hemelvaartsdag. Een greep uit de activiteiten.

At the Watergate

Tijdens de dagen rondom Hemelvaart is Sneek even de muzikaalste stad van Europa. Zevenduizend jonge musici uit heel Europa geven een kleine duizend concerten op zo’n vijftig verschillende podia. At the Watergate is de dertiende editie van het European Youth Music Festival en kent optredens van symfonische, kamer- en koormuziek tot jazz, pop en rock. Na het openingsevenement voor de Waterpoort vandaag om 20.30 uur volgen twee dagen vol gratis toegankelijke optredens. Meer info op www.atthewatergate.com

Drie dagen Oerrock

Bij het driedaagse Oerrock-festival in Ureterp is de eerste dag, steevast op Hemelvaartsdag, het belangrijkst. Ook dit jaar zal het terrein wel weer volstromen, voor grote namen als Anouk, Chef’Special en Di-Rect.

De traditioneel gratis toegankelijke vrijdag is evenmin te versmaden, met bands als De Kast, De Dijk, Skaevver en BZB, voorheen Band Zonder Banaan. De zaterdag is al even traditiegetrouw geserveerd voor tributebands van allerlei slag.

Bloemetjesmarkt

Traditiegetrouw is de Leeuwarder binnenstad op Hemelvaartsdag de locatie voor de Bloemetjesmarkt; de grootste van het Noorden. Tot donderdagmiddag vijf uur staat de stad vol met bloemenverkopers en trekken tienduizenden plantjeskopers tot ver buiten Fryslân voorbij.

Wat is er nog meer te doen?

Eventuele aanvullingen zijn welkom via internet@lc.nl

Heerenveen

Heaven Open Air . Onder anderen Def Rhymz, Paul Elstak en Lil Kleine treden donderdag op bij het P6-terrein in Heerenveen.

Leeuwarden

Hemels is het lekkerste en grootste dancefestival op Hemelvaartsdag van het Noorden. Zoals elk jaar vind je alleen de beste artiesten op het Oldehoofsterkerkhof. 

Appelscha

Buitencentrum Drents-Friese Wold, 5.00-9.00: Dauwtrappen , wandeling Staatsbosbeheer.

Buitenpost

Concoursterrein, 10.00-17.00: Braderie/Vlomarkt.

Burgum

MFC Glinstra State, 13.30-17.00: Fotozoekrit , voor auto’s.

De Tike

Dorpshuis De Tike, 9.00-15.00: De Tykster Kuier , 7.5 tot 25 km.

Húns

Verlaten boerderij De Kreake, Farm of the World: Care , een dag met massages en yoga.

Lemmer

In de baai van Lemmer en op het IJselmeer, 10.30-15.00: Lemmer Ahoy , start driedaagse wedstrijd skûtsjesilen en andere rond- en platbodems.

Opende

Evenemententerrein Strandheem, donderdag 10.00-22.00, vrijdag 18.00-22.00, zaterdag 13.30-22.00, zondag 10.00-16.30: Strandheem Festival , evangelisatiefestival voor jong en oud. Met sprekers, muziek, workshops, kinder- en jongerenprogramma’s.

Waaksens

Atelier Greet Leuven, 12.00-17.00: Onder dezelfde hemel , open atelier expositie van schilderijen, schalen en objecten.

Akkrum

Centrum, Kunstwandelroute , keunstkuiertocht langs grote doeken, gemaakt door plaatselijke kunstschilders en fotografen.

Leeuwarden

Oldehove, 22.45 uur: Lân fan taal: Projectie Weagen/Waves/Wellen, meertalige videoprojectie op de Oldehove van René Duursma, Rodaan al Galidi en Antonia Rehnen.

Munnekeburen

Natuurgebied de Rottige Meenthe, donderdag tot en met zaterdag: 13.00-17.30, zondag: 12.00-17.30: Once in the Wetlands , kunstmanifestatie met buiten- en binnenkunst, muziek, natuurbeleving, workshops.

Wommels

Museum ’t Tsiispakhús, 13.30-16.30: In bannich libben , foto-expositie over de vroegere melkvaarders, vooral ’s winters, de beurtvaart, naast de zuivelgeschiedenis, met filmbeelden.

Nieuws

menu