Wat is er dit weekend te doen in Friesland?

ANP

Zaterdag is de slotparade van de Elfwegentocht. En de allergrootste gehaakte deken ter wereld wordt dit weekend uitgespreid in park Vijversburg te Tytsjerk. Een greep uit de activiteiten die dit weekend in Friesland worden georganiseerd.

De grootste gehaakte deken ter wereld wordt dit weekend uitgespreid in park Vijversburg te Tytsjerk. De vele honderden haaksters komen naar de meer dan 10.000 dekens kijken, meer dan genoeg voor een wereldrecord. Publiek kan beide dagen ook een kijkje nemen bij deze bijzondere deken. 
Tytsjerk, Park Vijversburg
Zaterdag 14 juli, 10.00-21.00 uur
Zondag 15 juli, 10.00-17.00 uur

Kunstweekend Beetsterzwaag

Voor de tiende maal vindt dit weekend Kunstweekend Beetsterzwaag plaats. Het thema is dit jaar ‘Reizen’. Japanse kunstenaars laten onder meer origami-kunst zien en aanstormend talent van kunstacademie Minerva krijgen een eigen podium. Een bijzondere belevenis is het lichtspektakel van lichtkunstenaar Allart Okx. ArtXPRZ exposeert het werk van tien beeldend kunstenaars uit Zuidwest-Friesland.
Beetsterzwaag, diverse locaties
Zaterdag en zondag, 14 en 15 juli, 11.00 - 17.00 uur

Elfwegentocht

Auto’s zijn zaterdag niet welkom op de Wâldwei. De snelweg is deze dag een groot fietspad in het kader van de Elfwegentocht: ruim 2000 fietsers maken de fietstocht van Surhuisterveen naar Leeuwarden. De fietstocht is onderdeel van het project Fossylfrij Fryslân. Zaterdag wordt ook een een poging gedaan het wereldrecord ‘Elektrische Voertuigen’ in het Guiness Book of Records te verbreken. Een optocht van duizenden fietsers, steppers, auto’s, zonneboten, elektrische bussen en vrachtwagens trekt deze dag van Nijega naar Leeuwarden. De optocht start om 11.00 uur de deelnemers worden rond 12.30 uur verwacht bij WTC Leeuwarden

Insectenfestival Buitenpost

De Kruidhof in Buitenpost houdt op zaterdag 14 en zondag 15 juli 2018 een insectenfestival. Zaterdag is er een educatief festival voor jong en oud waar beleven, doen en proeven centraal staan. Op zondag 15 juli geeft bioloog en bijenexpert Arie Koster een inspirerende lezing over bij-vriendelijk tuinieren met aansluitend een rondleiding door de hortus.
Buitenpost, Botanische tuin De Kruidhof
Zaterdag 14 juli, 10.00-17.00 uur
Zondag 15 juli: 12:00 - 17:00 uur

Oud zeilend hout

Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen houdt dit weekend zeilwedstrijden met klassieke open zeilboten. De verschillende klassen worden in stand gehouden door de stichting Oud Zeilend Hout. Thuishaven is recreatieterrein De Komerk in Eastermar. Bezoekers kunnen hier kennismaken met allerlei vormen van watersport, maar er zijn ook bijzondere, traditionele schepen te zien. Eastermar, De Komerk
Zaterdag en zondag 14 en 15 juli

Turfvaartdagen Appelscha

De turfvaartdagen, eens in de twee jaar, vormen eigenlijk één grote drijvende en varende expositie van historisch varend erfgoed in Appelscha. Vrijdagavond (13 juli) varen historische en traditionele schepen via de Opsterlandse Compagnonsvaart naar Appelscha. Daar blijven de slepers, opduwers, skûtsjes, tjalken en pramen het hele weekend liggen. Zondag wordt het kampioenschap palingroken georganiseerd. Zondagavond vertrekken de schepen richting Oosterwolde.
Appelscha, centrum
Zaterdag en zondag 14 en 15 juli, 12.00-17.00 uur

Meer activiteiten op www.vanplan.nl

Nieuws