Wat is dit nu voor vraag? Waarom futbalistas drinken uitspugen

Wat is dit nu voor vraag?

Waarom drinken voetballers tijdens een wedstrijd iets en spugen ze het daarna weer uit?

In de week van de laatste loodjes zetten 619 vmbo’ers zich maandagmiddag aan het examen Spaans. Sommigen kregen het er Spaans benauwd van, grapten ze op sociale media. Begrijpelijk, want in twee uurtjes tijd kwamen er liefst twaalf tekstfragmenten voorbij. Met weliswaar vooral meerkeuzevragen, maar af en toe moest er ook een antwoord geformuleerd worden op een vraag die in het Nederlands of Spaans werd gesteld.

Met zoveel verschillende teksten is grote variatie mogelijk. Er kwamen witte haaien voorbij, en een bekende mode-ontwerper. Van het festival las Fallas in Valencia ging het naar een milieuproject in de Peruaanse Andes. Daar worden plastic flessen ingezameld en vervolgens verwerkt in duurzame, eigentijdse poncho’s - die kleurrijke kleden van de inheemse Peruaanse bevolking die het zo goed doen op kalenders van Novib.

Maar dankzij een korte tekst over spugende voetballers kijken vmbo’ers - die overigens op een zeer behoorlijk niveau Spaans kunnen lezen als ze dit examen succesvol afronden - straks misschien anders naar het Europees Kampioenschap.

Is het niet raar dat voetballers iets drinken en dat vervolgens weer uitspugen ( escupen), luidde een van de vragen. Het blijkt logisch: ze nemen soms een slok van een drankje met koolhydraten en spoelen daarmee hun mond. Dit geeft tijdens toernooien, met veel wedstrijden in korte tijd, een kortstondige energie-boost.

Onsmakelijk blijft het natuurlijk wel, dat gespuug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Examens 2021