Wat is dit nu voor vraag? Geen context bij vraag over Brazilië: 'Ik weet niet wat ze willen horen'

In het midden Ruben Seffinga tijdens zijn eindexamen aardrijkskunde. FOTO NIELS DE VRIES

,,Ik zou niet weten wat ze hier willen horen”, zegt Zusan Tigchelaar, aardrijkskundeleraar op het Marne College, na afloop van het havo-examen aardrijkskunde.

Tigchelaar komt net de tot examenhal omgebouwde gymzaal uit. Ze surveilleerde bij de examens. Ondertussen had ze even de tijd om het havo-examen van haar vak door te bladeren. En vraag 19 was vaag, vindt de lerares.

Vraag 19

Brazilië claimt binnen Zuid-Amerika een centrumpositie. Geef twee argumenten tegen deze claim.

,,En daar zat verder geen context bij. Geen bron of kaartje waar ze meer informatie uit konden halen”, vertelt Tigchelaar. ,,Ik vind dat deze vraag vaag gesteld is. Leerlingen moeten echt zelf iets bedenken, we hebben deze lesstof niet behandeld.”

Tigchelaar is bang dat vraag 19 daardoor vaak fout wordt beantwoord. ,,Ik keek net heel vlug al even door de antwoorden van de leerlingen heen en daar vond ik nog niet iets goeds tussen.”

Tristan Sijbrandi (17) en Ruben Seffinga (17) hadden beide weinig moeite met het examen. Al twijfelt Ruben toch wat. ,,Ik denk dat het wel prima ging, maar er is altijd die onzekerheid.” Tristan lacht. ,,Ach, een 5,5 is genoeg.”

De antwoorden van het aardrijkskunde-examen worden pas 14 mei vrijgegeven. Voor andere examens is het correctievoorschrift al dezelfde dag beschikbaar, maar niet bij aardrijkskunde. Docenten moeten eerst de voorlopige antwoorden met elkaar bespreken.

Nieuws

menu