Wat is dit nu voor vraag? Filosoferen over de Mount Everest

Deze foto werd op 22 mei 2019 genomen en laat de drukte zien op de Mount Everest. AFP PHOTO

Voor vwo’ers stond vrijdagmorgen het examen filosofie op de agenda. Niet al te abstract, luidden de commentaren na afloop – maar wel lang. Het examen ging de diepte in, met vragen over wat Aristoteles nu bedoelde met zelfverwerkelijking, deugd en rede. Maar de scholieren moesten ook filosofisch bergen beklimmen.

De hoogste ter wereld zelfs, want een van de teksten ging over de beklimming van de Mount Everest. De expedities zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en in 2019 beklom zelfs een recordaantal mensen de Mount Everest. Het leidde tot filevorming op de weg naar de top (8849 meter).

Vraag 12

‘Leg uit dat de beklimming van de Mount Everest kan passen bij het liberaal-ideologische én het religieuze perspectief op zin.’

De toename is mede veroorzaakt doordat commerciële bedrijven de expedities verkopen aan liefhebbers, die daarvoor enige tienduizenden euro’s moeten neertellen. Meer expedities betekent meer geld in het laatje.

Doordat de berg toegankelijk is voor iedereen die het kan betalen, is de zingeving die veel bergbeklimmers bij deze expeditie zoeken ook geliberaliseerd, moesten de leerlingen antwoorden op het eerste deel van de vraag. Via de vrije markt kan iedereen het geluk nastreven van deze beproeving.

Het religieuze perspectief op zingeving is anders. De expeditie, die vanwege de ijle lucht het uiterste vergt van de deelnemers, kan leiden tot een gevoel van nietigheid in het universum. Een goddelijk begrip van de werkelijkheid is op weg naar de top voor veel gelovige mensen de ervaring die zij nastreven.

Nieuws

menu