Wat gaat u als lezer merken van de overname van NDC door het Belgische Mediahuis?

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

NDC mediagroep wordt overgenomen door het Belgische Mediahuis. Wat gaat u er als lezer van de Leeuwarder Courant van merken?

U mag het eerlijk weten, normaal gesproken zijn we over het algemeen terughoudend met nieuws dat over onszelf gaat. Het gaat u als abonnee en als lezer van deze krant om de feiten, analyses en meningen, niet om de processen die zich achter de schermen afspelen. Maar soms kunnen we er niet omheen en zijn we zélf het onderwerp. Dan moeten we er ook over schrijven. De gesprekken tussen de Belgische uitgever Mediahuis en onze huidige aandeelhouders FB Oranjewoud en JM Fonds hebben tot resultaat geleid. Mediahuis neemt NDC mediagroep over. Elders in de krant leest u het nieuws, de reacties en een interview met de topman van het concern, Gert Ysebaert.

Lees ook | Topman Mediahuis wil verder werken in de traditie van de Leeuwarder Courant

Aan de vraag wat het voor u als lezer betekent gaat eigenlijk nog een andere vraag vooraf. Wat vindt de hoofdredacteur van uw krant ervan? Dat antwoord is dubbel. Aan de ene kant is het jammer dat het niet is gelukt om zelfstandig te blijven. Lange tijd was NDC mediagroep ( Leeuwarder Courant , Friesch Dagblad , Dagblad van het Noorden en vele nieuws- en weekbladen) een uitzondering in Nederland. Het overgrote deel van de landelijke en regionale dagbladen werd de afgelopen jaren overgenomen door Belgische concerns zoals Mediahuis en DPG Media, beter bekend als de Persgroep. NDC bleef zelfstandig.

Die schaalvergroting zet zich nu door. Internet heeft het medialandschap op zijn kop gezet. Amerikaanse concerns als Facebook en Google zijn grote spelers geworden en trekken steeds meer macht en inkomsten naar zich toe, ten koste van de traditionele media.

Door deze overname is de continuïteit van de dagelijkse nieuwsvoorziening in Friesland gewaarborgd. In het interview vertelt Ysebaert dat hij het belang van regionale journalistiek onderkent en dat hij respect heeft voor de positie van de Friese taal.

Geen einde aan journalistieke onafhankelijkheid

Daarnaast biedt het ook kansen. We kunnen bijvoorbeeld samenwerken met andere titels binnen Mediahuis, denk aan het Noordhollands Dagblad , De Limburger , De Telegraaf , De Standaard of NRC Handelsblad . We kunnen verder onderzoeken hoe je geld verdient aan online journalistiek, zonder de papieren krant uit het oog te verliezen. Maar het belangrijkste: een einde aan zelfstandigheid betekent geen einde aan journalistieke onafhankelijkheid.

De Leeuwarder Courant bestaat sinds 1752 en heeft door de eeuwen heen talloze eigenaren gehad. Er is in die periode één constante en dat is de redactie - een groep mensen die zich elke dag kritisch, betrokken en onafhankelijk bezighoudt met de belangrijkste vraag: wat is het nieuws en wat betekent dat voor onze lezer? De redactie bepaalt - nu en in de toekomst - wat er in de krant komt, niet de aandeelhouders. Dat blijven we doen, daar kunt u op rekenen.

Lees ook | Historische overname: NDC niet langer in ideële handen