Wat doet Friese multimiljonair Klaas Zwart tegen identiteitsfraude?

Klaas Zwart. FOTO LC

De Friese multimiljonair Klaas Zwart lanceert vandaag op de FinTech-conferentie in Amsterdam een nieuw wapen tegen identiteitsfraude.

De in Wergea geboren Zwart (67) is grootaandeelhouder in het Nederlands-Spaanse securitybedrijf Biocryptology, dat een digitaal beveiligingssysteem ontwikkelde op basis van vingerafdrukken. Daarmee zijn diefstalgevoelige wachtwoorden voor bijvoorbeeld email en sociale media overbodig geworden.

Een investering van 20 miljoen euro

Een team van 35 specialisten van Biocryptology werkte de afgelopen twee jaar in Madrid aan een app met bijbehorende hardware. Het systeem maakt onder andere gebruik van de vingerafdrukscanners op mobiele telefoons. De ontwikkelingskosten bedragen 20 miljoen euro. Verweg het grootste deel daarvan komt uit de zak van Zwart.

,,Ik ben een echte probleemoplosser’’, stelt de multimiljonair. ,,Ik heb vele patenten op mijn naam staan.’’ De Fries om utens, hij woont tegenwoordig in Spanje, verwierf zijn kapitaal in de olieindustrie. In 1999 verkocht hij zijn fabriek Petrolinesysteem in het Schotse Aberdeen voor honderden miljoenen dollars. Sindsdien schittert hij, niet altijd tot zijn voldoening, in de miljonairsparade van Quote 500.

Zwart stortte zich op zijn voorliefde voor sportwagens en liet in het Spaanse Ronda een racecircuit aanleggen. In het Engelse Banburry verrees een fabriek voor Zwarts eigen sportwagenmerk Ascari. Die fascinatie voor racen leverde kennelijk niet voldoende uitdaging op.

Ook Waylon en Lil’Kleine werden slachtoffer van cybercrime

De Spaanse Fries begon na te denken over de gevolgen van de groeiende digitalisering van onze samenleving. Die omslag verloopt allerminst vlekkeloos. Zwart wijst er op dat er vorig jaar zo’n 2,6 miljoen cybercrimedelicten zijn geweest. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is 11 procent van de Nederlanders. De Facebookpagina van zanger Waylon werd gestolen, het Twitteraccouant van rapper Lil’Kleine werd gehackt door hackerscollectief Anonymous.

Directeur Frank Landhuis van Almi Machinebouwers in Vriezenveen verloor minstens 60.000 euro, toen hackers zijn netwerk binnendrongen. ,,Als we de criminelen niet betaald hadden, dan was het hele bedrijf waarschijnlijk kapot gegaan.’’ Landhuis deed aangifte bij de politie, maar koestert weinig hoop.

‘Ik heb vele dagen en weken nagedacht’

,,Naar mijn overtuiging leiden de huidige internetprotocollen alleen maar tot veel identiteitsfraude’’, zegt Zwart. ,,Ik heb een systeem bedacht dat deze grote zwakte van het internet zou moeten kunnen overwinnen. Ik heb vele dagen en weken nagedacht en geprobeerd deze uitdaging aan te gaan.’’

Een eerdere versie strandde in 2013. ,,De consument was nog niet gewend om biometrie te gebruiken’’, legt Zwart uit. ,,Dus zijn we door gaan ontwikkelen.’’ Of hij nog vaak aan Friesland denkt? ,,Ja, aangezien ik er nog veel relaties en vrienden heb.’’

Nieuws

menu