Wat doen we met het oude Cambuurstadion? Drie scenario’s voor nieuwe buurt Leeuwarden

Deze afbeelding toont het voorstel van werkgroep Common Ground Common Sense. Het idee is om het voetbalstadion deels te behouden en forse flats te bouwen, tot wel vijftien bouwlagen hoog. Het idee voor een Cambuurpark met vijver zit in alle plannen. FOTO NIEUWOUDOOST.NL / GEMEENTE LEEUWARDEN

Deze afbeelding toont het voorstel van werkgroep Common Ground Common Sense. Het idee is om het voetbalstadion deels te behouden en forse flats te bouwen, tot wel vijftien bouwlagen hoog. Het idee voor een Cambuurpark met vijver zit in alle plannen. FOTO NIEUWOUDOOST.NL / GEMEENTE LEEUWARDEN

Het gebied rond het oude Cambuurstadion krijgt waarschijnlijk een centraal vijverpark, omringd door huizen. Drie werkgroepen maakten elk een inrichtingsplan.

In 2022 wil voetbalclub Cambuur verhuizen naar een nieuw stadion achter het WTC in Leeuwarden. Dan komt er een uitgestrekt gebied vrij in en rond het oude stadiongebied. Grondeigenaren Leyten Vastgoed en de gemeente werken stap voor stap toe naar een toekomstplan. Dat doen ze samen met buurtbewoners, winkeliers en Cambuurfans.

Drie teams van belanghebbenden presenteerden gisteren ieder een eigen inrichtingsschets voor de Cambuurwijk. Architecten en stedenbouwkundigen hielpen hen bij het uittekenen en berekenen van alle details. De tekeningen en videopresentaties staan nu op de website nieuwoudoost.nl . De buurt mag hier de komende weken op reageren. Na de zomer smeedt de gemeente de sterkste punten samen tot een definitief inrichtingsplan.

Cambuurplein

Wie de drie scenario’s bekijkt, ziet enkele onderdelen telkens terug: het Cambuurplein blijft als winkelgebied bestaan en de plek van het huidige stadion zal herkenbaar blijven. Ook kiezen de bedenkers steevast voor een park met vijver op de oostelijke grasvelden, die jarenlang de uitvalsbasis waren van VV Leeuwarden.

Toch zijn er ook forse verschillen. Team DAAD wil het stadion slopen, maar de herinnering aan het voetbal levend houden met andere elementen. ,,Op de middenstip van het veld planten we een mooi bloeiende magnoliaboom.’’ In het metselwerk van verschillende gebouwen in de omgeving kunnen voetballers geprojecteerd worden met moderne technieken.

DAAD wil vooral rijtjeshuizen bouwen rond het wijkpark. Ze komen in hofjes rond parkeerpleintjes. Zo grenzen de eengezinswoningen straks met de andere zijde direct aan het park. Nabij de Archipelweg en het Cambuurplein en bij het stadion voorziet DAAD forse hoogbouw, soms tot zeven lagen hoog.

Geen sloop

Het team Common Ground Common Sense kiest ervoor om het stadion niet te slopen: ,,In ieder geval zal het hoofdgebouw en een deel van de tribune blijven bestaan. Ook kan het veld wat ons betreft blijven, maar dan wel met ruimte voor meerdere soorten sporten.’’ Stadionstoeltjes zouden in de wijk herplaatst kunnen worden.

Het team wil rond het wijkpark appartementengebouwen plaatsen. Nabij het stadion kan zelfs een toren van vijftien bouwlagen verrijzen. Verder zijn er ideeën voor buurtvoorzieningen zoals ouderenzorg een reparatiezaak en een goedkoop wijkrestaurant kansen.

Team HKB wenst geen hoge woontorens, maar houdt ,,maximaal vijf lagen’’ aan voor de gebouwen. Het team liet zich inspireren door Londen, waar het voormalige Highbury Stadium van Arsenal als vorm is overgebleven, maar in plaats van tribunes staan er nu appartementen.

Zoiets kan ook bij Cambuur, denkt HKB. Het gebied van VV Leeuwarden moet niet te dicht bebouwd worden, vindt dit team. Er ontstaat in dit plan dan ook een weids vijverpark, afgewisseld met enkele hofjes van rijtjeshuizen.

Parkeergarage

De teams hebben elkanders plannen al bekeken. De zoektocht naar parkeerruimte is de grootste uitdaging, zo is hun gezamenlijke conclusie. De huidige plekken op het Cambuurplein zijn nodig voor de winkels, maar de bewoners van nieuwe woningen hebben ook parkeerplaatsen nodig. Waar berg je die? Een parkeergarage kan uitkomst bieden, maar is niet goedkoop. De inrichting van het Cambuurplein is sowieso lastig, vinden de teams. Hoe krijg je daar meer groen en gezelligheid, zonder dat de ruimte voor de kermis en evenementen verdwijnt?

De deskundigen vragen om niet te veel van één woningtype te bouwen. De wijk moet rijke en arme, jonge en oude mensen een plek bieden. Verder waarschuwen de ontwerpers dat het park niet te slierterig moet worden: je hebt flinke aaneengesloten oppervlaktes nodig, bijvoorbeeld voor een wijksportveld.