Wat doe je als je een avondklokboete hebt gekregen?

Foto: ANP

Wie al een avondklokboete heeft gekregen, hoeft deze nu wellicht eerst niet te betalen. Maar of de boete ook definitief wordt geschrapt? Dat is nog lang niet zeker.

,,Mijn advies zou zijn: leg het aan de rechter voor en wacht even af wat er gebeurt.” Volgens de Leeuwarder advocaat Bart Canoy is de kans groot dat boetes voorlopig niet betaald hoeven te worden. Voor de lange termijn kan het echter nog alle kanten op.

Canoy acht het goed voorstelbaar dat rechters boetes uiteindelijk in stand houden, zélfs als de huidige regeling sneuvelt. De spoedwet waaraan het kabinet nu werkt, zou daarvoor uitkomst kunnen bieden.

Hij vergelijkt die situatie met het rijden door een rood verkeerslicht. ,,Stel, dat stoplicht moet minimaal 2 meter in de grond staan maar staat slechts 1 meter in de grond. Je rijdt door rood en het stoplicht wordt daarna wél goed in de grond gezet. Dan ben je wel nog steeds door rood gereden.”

Met andere woorden: de overtreding blijft een overtreding, ook als daar (in het geval van de avondklok) een andere wettelijke basis voor is gemaakt. ,,Het kan dan goed zijn dat de rechter de boete uiteindelijk niet terugdraait.” Niettemin is het volgens de advocaat goed om eventuele boetes aan te vechten, in afwachting wat er verder gebeurt.

Voor de mensen die hun boete meteen hebben betaald zonder bezwaar te maken, zijn er juridisch nog weinig mogelijkheden. ,,Je hebt dan een sanctie gehad en die is voldaan. Dan zijn er niet zoveel mogelijkheden meer om die terug te draaien. Je moet het dan hebben van goodwill.”

Al met al is er volgens de advocaat nog niet heel veel te vieren voor mensen die pertinent tegen een avondklok zijn. ,,Als je principieel tegen de avondklok bent, heb je vandaag niet zo’n heel grote overwinning geboekt.”

Nieuws

menu