Wandelen met leuke weetjes: oog in oog met een virtuele Bonifatius in Dokkum

Hindeloopen. FOTO MEAR MEDIA

Leuk hoor, al die loopjes om aan de dagelijkse stappen te komen. Maar steek je er ook wat van op? De MeAR Fryslân-app combineert het nuttige met het aangename: je volgt een leuke route en krijgt onderweg uitleg over wat je ziet.

MeAR Fryslân is niet voor niets met hoofdletters in de naam, want de A en R staan voor augmented reality. AR is een techniek waarbij je virtuele elementen toevoegt aan de werkelijkheid. Het is extra informatie die op het scherm wordt getoond, bovenop wat je al in het echt ziet. ,,Je moet AR vooral ervaren’’, vertelt Tjitske Swierstra die de MeAR Fryslân-app bedacht en beheert. Zelf kwam ze acht jaar geleden in aanraking met de techniek toen ze bij de GameAcademy in Leeuwarden werkte. ,,Voor de technische mensen was het toen al iets heel gewoons, maar nu kijken we er nog steeds van op.’’ Sinds 2015 heeft Swierstra het bedrijf MeAR Media waarin ze ook met virtual reality bezig is.

De digitale laag in de route-app betekent dat je Bonifatius tegenkomt in Dokkum en dat de poortwachter uitleg geeft bij de Waterpoort in Sneek. Swierstra: ,,We hebben de routes in de meeste steden en dorpen gemaakt met inwoners van de plaatsen zelf. Ik werk dan samen met clubjes mensen die net zo gek zijn op cultuur en historie als ik.’’ Inmiddels is er keuze uit meer dan twintig tochten door Friesland, voor fietsers, wandelaars en automobilisten. Sinds vorig jaar is er ook een vaarroute bij gekomen.

De autoroute langs de 11 Fountains is het populairst. Je kunt dan in acht uur tijd een uitgestippelde route van 100 kilometer rijden om alle elf steden en hun waterkunstwerk te bezoeken. In elke stad geeft een lid van de fonteincommissie er uitleg bij. Om er geen dagtaak aan te hebben, is er ook een verkorte versie langs de zuidelijke fonteinen en eentje die langs de noordelijke steden voert. Wie in de Friese hoofdstad blijft, kan kennismaken met de bijzondere historische figuren die in de stad hebben gewoond, zoals de vermeende spionne Mata Hari en de stammoeder van de Oranjes Marijke Meu. De karakters worden gespeeld door professionele acteurs.

Swierstra ontdekte dat de app in deze coronatijd in een behoefte voorziet, vooral omdat je ze op eigen gelegenheid kunt doen. Ook handig: de routes en de aanvullende informatie die je onderweg krijgt kun je van tevoren thuis downloaden, zodat je onderweg niet afhankelijk bent van een mobiele verbinding.

In Franeker heeft Swierstra op camping Bloemketerp ware ambassadeurs van haar app gevonden. ,,Zij zijn in Hegebeintum begonnen en doen alle routes. Als ze wat bijzonders tegenkomen, krijg ik daar bericht over.’’

Een van de nieuwste toevoegingen is een speurtocht naar het Amelands product. Op de planning staan nieuwe routes in Harlingen over de badcultuur daar en eentje in Grou. Het gebruik van de viertalige app is gratis, bedrijven die aan de route liggen kunnen een vermelding krijgen. Swierstra blijft naast de app bezig met initiatieven op het gebied van augmented en virtual reality. ,,Het is één grote speeltuin.’’

Nieuws

Meest gelezen