Wandelaars van onzichtbare Elfstedentocht geven hun geheimen prijs

Familie Van Dijk doet de virtuele wandeling in het echt: hier bij de fontein van IJlst. FOTO EIGEN FOTO

Roze nikes, bruine boterhammen met pindakaas, collega’s die op tafels dansen - virtuele elfstedenwandelaars geven hun geheimen prijs.

Vorige week meldden we dat een flink aantal deelnemers de lengte van het complete elfstedenpad (283 kilometer) al hebben afgelegd, sommige inmiddels zelfs meer dan eens. Dat is leuk om te weten, maar deze virtuele wandeltocht is nadrukkelijk geen wedstrijd – daar wijst wandelaar Ines Bergsma uit Balk ons op: ,,Ik lees met aandacht de artikelen en dan valt het mij op dat het competitie-element weer belangrijk wordt.”

Maar daar gaat het bij wandelen helemaal niet om, stelt hij terecht. ,,Ik heb samen met Eppie Bleeker dit elfstedenpad in 2018 bewandeld, als onderdeel van de Culturele Hoofdstad, en geweldig genoten. De stadswandeling hebben we samen met Johan Vellinga (een van de uitzetters van dit elfstedenpad, red.) gedaan.’’ Dit elfstedenpad wordt, denkt hij, soms verward met de officiële elfstedenwandeltocht, waar hij drie keer aan meedeed, en waar de sportieve prestatie wel voorop staat.

Hij doet nu mee aan de onzichtbare elfstedentocht, en tegelijk loopt hij het Sint Odolphuspad, in het echt: een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke, met vijftien trajecten, elk met een thema. Op doejemee.nl houdt hij wandeldagverslagen bij, zodat we weten dat hij inmiddels tot Wijckel is gevorderd.

Bruine boterham met pindakaas

Op die site staan overigens ook korte vraaggesprekjes met lopers. Zoals Liane Bijlsma uit Franeker, die onder meer vertelt dat ze loopt op twee jaar oude Lowa’s die aan vervanging toe zijn en dat ze altijd een camelbag met water en een bruine boterham met pindakaas meeheeft en graag een rondje om haar woonplaats maakt. Slotvraag: ,,Met welke collega zou je graag een wandeling willen maken? En waarom?’’ Antwoord: ,,Met @leonie, omdat ze op tafels danst en ik daar graag meer over wil weten.’’

Of Niké, die juist op een van haar dertien paar sneakers loopt en dagelijks veertig minuten van haar huis naar de Achmeatoren loopt. Karin Visser, die eigenlijk nooit wandelde, maar het doet nu de sportscholen dicht zijn, liefst met haar juist wandelgrage moeder Hannie. Haar schoenen? Roze Nikes, maar de zolen worden minder.

De foto bij dit verhaal komt uit een serie, die we kregen van Piet van Dijk uit Leeuwarden. Hij loopt met zijn dochter Suzanne en kleindochter Megan Haerden en stuurde foto’s om te bewijzen dat sommige deelnemers wel degelijk de echte route opzoeken, zij doen dat in elk geval, elke week een stuk. ,,Om mijn mijn kleindochter wat te laten doen, ze moest in de coronatijd steeds thuis blijven en ze vindt dit geweldig.’’

Uw wandelverhalen, foto’s en opmerkingen zien we graag op tips@lc.nl

Nieuws

menu