Waddeneilanden dreigen onbereikbaar te worden door strenge natuurregels

De Waddeneilanden dreigen onbereikbaar te worden. Door strenge natuurregels mag er vanaf 1 januari geen baggerzand meer worden onttrokken uit de Waddenzee. Rederijen en Waddengemeenten voorzien grote problemen en doen een beroep op demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur en Waterstaat) om met oplossingen te komen.

Vanwege de strenge Natura 2000-wetgeving mag zand dat uit de Waddenzee is gebaggerd niet meer buiten het gebied worden verspreid.

Vanwege de strenge Natura 2000-wetgeving mag zand dat uit de Waddenzee is gebaggerd niet meer buiten het gebied worden verspreid. FOTO ANP/HH

Als gevolg van strenge Natura 2000-wetgeving is bepaald dat zand uit de Waddenzee niet meer buiten het Waddengebied mag worden verspreid als dit is gebaggerd. „Zo behouden we de natuurlijke samenstelling van het gebied”, aldus demissionair minister Visser op vragen van VVD-Kamerlid Rutger Heerema. Ze suggereert dat komende jaren oplossingen moeten worden gezocht in het varen op andere tijden (tijdens vloed) en het inzetten van kleinere veerschepen met minder diepgang.

Nieuws

Meest gelezen