Wachttijd voor coronatest bij GGD Fryslân loopt op naar 48 uur

Een man wordt bemonsterd in de testlocatie in Drachten. Foto: Niels Westra

De wachttijd voor een coronatest bij de GGD in Friesland is opgelopen tot 48 uur. De GGD gaat weer meer mensen inzetten, stelt woordvoerder Marcel de Jong.

,,Soms stijgt de vraag naar testen sneller dan wij ze kunnen aanbieden”, zegt Marcel de Jong. ,,We schakelen bij en vanaf vrijdag is de tijd tussen het maken van een afspraak en het testmoment weer 24 uur.”

Dat de wachttijd voor een test bij de GGD in Friesland nu is opgelopen tot 48 uur, roept vragen op. Want de GGD moest per 1 juni in staat zijn om duizend testen per dag af te nemen. Eind juli zou de GGD in Friesland zelfs 9500 testen per week kunnen afnemen, aldus directeur Margreet de Graaf in de Leeuwarder Courant . Betekent de langere wachttijd dan dat er meer dan 9500 testen per week worden uitgevoerd? Nee. Omdat de belangstelling voor het testen laag bleef, zette de GGD het personeel van testlocaties in Leeuwarden, Sneek en Drachten elders in. ,,We hebben afgeschaald omdat we niet elke dag mensen willen inzetten die duizend testen kunnen doen maar dan het grootste deel van de dag met de armen over elkaar zitten”, aldus De Jong.

Zeshonderd testen per dag

Het hoogste aantal testen dat op een dag in Friesland is afgenomen, is ruim zeshonderd. Twee weken geleden. ,,En ook deze week zit er weer een dag bij waarop zo’n aantal wordt gehaald.”

In de Tweede Kamer was er gisteren verbazing over de wachttijden van 48 uur bij diverse GGD’s. Ook al omdat er nu al weken sprake is van een toename van het aantal besmettingen. De GGD Fryslân werd in het debat zelfs met name genoemd

,,Vrijdag is nu een knelpunt maar we doen ons uiterste best om terug naar die 24 uur te gaan.”

Dat de GGD al weken terug had kunnen opschalen, ontkent De Jong. ,,Twee weken geleden liep het aantal testen ineens op, om vorige week weer te dalen.

Nieuws

menu