Waarom vroor het in Hupsel 16,2 graden en in Friesland amper? (Weerman Klaas Ybema weet het antwoord)

De noordoostelijke wind in combinatie met weinig sneeuw zorgt in Friesland voor lagere temperaturen in vergelijking met het oosten en zuiden van het land. Vanaf donderdagnacht komt oostenwind en meer kans om te schaatsen, zoals hier op de Ryptsjerkerpolder. FOTO: ANTON KAPPERS

In het oosten en zuiden van het land vroor het stevig in de nacht van maandag op dinsdag, in Hupsel (Gelderland) zelfs -16,2 graden. Een groot contrast met Friesland, waar het kwik rond de -2 graden lag. Weerman Klaas Ybema legt uit hoe dat komt.

„Yn haadsaak giet dat om twa dingen”, vertelt Ybema. „De noardeastenwyn yn Fryslân komt oer de Eastsee, en om’t dy noch net tichtferzen is, krije wy wat minder kâlde lucht. Yn Twente en Limburch ha se dêr gjin lêst fan, dat is skjinne lânwyn.”

Een tweede reden is het gebrek aan sneeuw, zegt de weerman. „Wy ha hjir folle minder snie as yn Limburch en Twente. Dy grouwe tekken fan snie soarget dêrfoar dat it kâlder wurdt.” Ook speelde mee dat het in Friesland harder waaide en pas later opklaarde vannacht. „Yn Hupsel siet alles mei”, verklaart Ybema de extreem lage temperatuur in het plaatsje.

Oostenwind

De komende nachten blijft de wind noordoost tot oost. Maar de schaatsfanaten hoeven niet lang te treuren, de weerman verwacht dat de wind vanaf de nacht van donderdag op vrijdag rechtstreeks uit het oosten komt waaien. Het wordt dan in Friesland flink kouder.

Maar zo koud als in Hupsel wordt het waarschijnlijk niet, zegt hij. De kouderecords blijven waarschijnlijk buiten bereik. De laagst gemeten temperatuur in Friesland deze eeuw was in Schettens en Stavoren op 4 februari 2012, daar vroor het 20,3 graden. Het absolute record werd op 16 februari 1956 gehaald in Joure: -23 graden.

Koudegolf

Een koudegolf, die bestaat uit vijf aaneengesloten ijsdagen waarbij het de hele dag onder nul is en daarnaast drie dagen minimaal -10 graden telt, zit er volgens Ybema misschien wel in. „Mar dan moat it tongersdei, freed en sneon wol -10 graden wurde”, zegt hij.

Omdat het klimaat warmer wordt, is een koudegolf bijzonder. „It wurdt seldsumer”, vertelt de weerman. „De lêtste wie yn 2012 en derfoar yn 1997, doe’t ek in Alvestêdetocht riden waard.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Weer
Winter