Waarom sloot Netflix kijkers van Kabelnoord af?

Netflix.

Een paar honderd klanten van kabelbedrijf Kabelnoord uit Dokkum moesten het vorige week twee dagen zonder Netflix doen. De Amerikanen hadden misbruik geconstateerd van hun videoservice. Maar wat houdt dat misbruik in?

Niek Geelhoed, directeur van Kabelnoord, zei dinsdag in het duister te tasten over de beweegredenen van Netflix. ,,We hebben het gevraagd maar kregen geen antwoord.''

Zoals het nu lijkt is de blokkade het gevolg van het gebruik van proxyservers en vpn-verbindingen door klanten van Kabelnoord, zo blijkt uit een tweet van Jouke Douwe de Vries uit Dokkum en ook uit de berichtgeving van het kabelbedrijf zelf. Volgens hen kregen gebruikers de volgende melding te zien: 'Het lijkt erop dat je een deblokkeerprogramma of proxy gebruikt.'

Waarom is dat een probleem?

Het aanbod van Netflix verschilt per land en regio . Series en films die het bedrijf zelf produceert zijn wereldwijd te zien maar voor films en niet zelf geproduceerde series, bijvoorbeeld Breaking Bad en Sons of Anarchy , moet Netflix per land de rechten kopen. Daardoor zijn in bijvoorbeeld Engeland of de Verenigde Staten meer en andere series te zien dan hier in Nederland. Ter vergelijking: in Nederland zijn rond de 1800 series en films te zien, in de Verenigde Staten 4000 meer.

Wie dat wil omzeilen kan een proxyserver of vpn-verbinding gebruiken. Daarmee wordt het internetverkeer omgeleid en lijkt het voor de servers van Netflix alsof de gebruiker ergens in bijvoorbeeld de Verenigde Staten zit in plaats van in Dokkum of Kollum.

Netflix is er scherp op om dit te onderscheppen, omdat het zich aan de deals met de productiemaatschappijen waarvan ze films en series kopen moeten houden. Het ip-adres van deze kijkers wordt daarom geblokkeerd.

Keken al die geblokkeerde Kabelnoord-klanten via vpn?

Dat is lastig te zeggen. Volgens Geelhoed zijn ook klanten getroffen die de regioverschillen niet probeerden te omzeilen. Netflix blokkeerde echter niet alleen de ip-adressen van de vpn-gebruikers maar ook een reeks opvolgende ip-adressen. Omdat Kabelnoord een relatief klein bedrijf is, worden veel klanten getroffen bij zo'n blokkade.

Waarom er zo breed is geblokkeerd, is Geelhoed een raadsel. ,,De logica zie ik niet, die klanten hebben niets met elkaar te maken.''

Overigens is het de ambitie van Netflix om het aanbod wereldwijd gelijk te trekken. Hoe lang dit duurt of dat het ooit lukt, is vooralsnog in nevelen gehuld.

Nieuws

Meest gelezen