Waarom metalfestival Dokk'em Open Air weer terugkomt, in 2019

Primordial op de laatste editie van Dokk'em Open Air, in 2016. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Metalfestival Dokk’em Open Air komt na twee jaar afwezigheid weer terug. Omdat er vraag naar is, van bezoekers en vrijwilligers.

Op 28 en 29 juni volgend jaar, een vrijdag en een zaterdag, donderen de decibellen weer over Dokkum. De donderagavond daaraan voorafgaand wordt een breder opgezette ‘Nacht van Dokkum’, voor het plaatselijke publiek. Er wordt opnieuw een camping ingericht.

In 2016 was de laatste editie van Dokk’em Open Air, het kleine, knusse en gezellige broertje van de grote metalfestivals. Het trok een te grote wissel op de organisatoren, die het er ook maar bij moesten doen naast hun gewone banen.

,,Dit festival kostet my fan septimber ôf ien dei yn de wike”, zei festivalbaas Jort Visser bij die gelegenheid. ,,It moat yn de frije oerkes, oeral tuskentroch. Dat hat ek effekt op dyn eigen libben. Dat no efkes in jier neat, no mei oare saken dwaande.”

Dat werd twee jaar ,,neat”. Maar nu kriebelt het weer. Ook omdat er best vraag naar is. ,,Fanút de regio”, zegt Visser, ,,mar ek fan bûten Fryslân. De minsken fine de grutte festivals faak te prizich en te massaal.” Ook de vrijwilligers wilden wel weer en, niet te vergeten, het bedrijfsleven. ,,Dat wol Dokkum graach op de kaart sette.”

Welke bands op Dokk’em open Air komen spelen is nog niet bekend. De plek waar het allemaal gaat gebeuren wel: het terrein aan de Parklaan, waar zich ook de edities van 2014 en 2015 afspeelden. In 2016 kon men daar niet terecht, wegens plannen voor een nieuw asielcentrum. Dat is er nooit gekomen. ,,It is it moaiste plakje dat wy ea hân ha. Yn 2019 en 2020 kinne wy dêr yn alle gefallen terjochte.”

Nieuws

menu