Waarom ligt de Harlinger afvaloven al vijf dagen stil?

De stortkelder van de REC. FOTO LC

Sinds vrijdagmiddag is de afvaloven (REC) in Harlingen buiten gebruik door een lekkage. Dat lek laat zich niet zomaar repareren.

Wat is er kapot?

Vrijdag werd een een lek in de verbrandingsketel ontdekt. De afvalcentrale is toen gecontroleerd ‘afgestookt’ en uit bedrijf gegaan. Er zijn geen vervuilende stoffen vrijgekomen. Afvalverwerker Omrin meldde het voorval vrijdag zelf op de website. Ook de provincie is ingelicht.

Het lek was woensdagochtend nog niet gerepareerd, zegt Omrin-woordvoerder Jelmar Helmhout. ,,Het is geen calamiteit, maar wel een hardnekkig ketellek.”

Vanwege het weekend duurde het even voordat de juiste specialisten en lassers ter plaatse waren. Ook is het lek moeilijk bereikbaar, zegt Helmhout. ,,De technici nemen de tijd om dit zorgvuldig op te lossen.”

Is dat voor het eerst, zo’n lekkage?

Nee. Op 31 mei raakte de ketel ook al lek - toen op een andere plaats. Na de reparatie er iets mis met het rookgaskanaal. Daardoor kwam er ongezuiverde rook in het gebouw terecht, die ook naar buiten ontsnapte. Deze keer is het afstoken goed gegaan.

Hoopt de afvalberg in Harlingen zich nu op?

Dat valt wel mee, zegt Helmhout. Bij de centrale is nog ruimte genoeg en eventueel kan Omrin ook tijdelijk afval opslaan op ecopark De Wierde bij Heerenveen.

De energie die normaal bij de afvalverbranding vrijkomt, wordt gebruikt door de Harlinger zoutfabriek Frisia. Ligt die nu ook stil?

,,Gelukkig hebben wij een back-up”, zegt Frisia-directeur Durk van Tuinen. De zoutfabriek heeft een eigen warmtekrachtcentrale, voor het geval de stroom- en stoomvoorziening vanuit de afvaloven stopt.

,,Als bij de REC een storing dreigt die zeker een dagdeel duurt, starten we deze op. Dat is vrijdag ook gebeurd.”

Twee keer een ketellek binnen drie maanden: kan Omrin dit voorkomen?

Het afvalbedrijf heeft plannen om een roestwerende laag aan te brengen tussen het keramische warmteschild van de ketel en de ketelwand. Dat moet ervoor zorgen dat er in de toekomst minder lekkages zijn.

Hoe snel die antiroestlaag wordt aangebracht kan Omrin nog niet zeggen. Ketellekkages komen volgens de afvalverwerker overigens ook bij andere Nederlandse afvalovens voor.

Nieuws

Meest gelezen