Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk en wordt het een sluipmoordenaar genoemd?

FOTO SHUTTERSTOCK

In Bolsward zijn woensdag twee mensen overleden. Ze zijn aangetroffen op een boot en zouden door koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen. De politie heeft daarover nog geen uitsluitsel gegeven. Hoe gevaarlijk is koolmonoxide?

De brandweer en de brandwondenstichting hebben in campagnes vaak gehamerd op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. Dagelijks komen er bij de brandweer in Nederland meldingen binnen van mogelijke vergiftiging.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Het is belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen, op de juiste plaats - niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels, stelt de brandweer.

Wat moet je doen als je koolmonoxide vermoedt?

 • Zet ramen en deuren open
 • Ga naar buiten en zeg tegen je huisgenoten dat ook zij het huis moeten verlaten
 • Bel de hulpdiensten (112)

Uit een enquête die de Brandwonden Stichting hield, blijkt dat 85 procent van de mensen denkt geen risico te lopen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen koolmonoxidemelder in huis te hebben. De Brandwonden Stichting doet onder meer mee aan de campagne omdat een deel van de brandwondenpatiënten ook een CO-vergiftiging heeft opgelopen.

Wie koolmonoxide inademt, kan ernstige lichamelijke gevolgen ondervinden. Ieder jaar overlijden er in Nederland gemiddeld tien tot vijftien mensen door CO-vergiftiging, blijkt uit cijfers van de brandweer.

Wat zijn de oorzaken van koolmonoxidevergiftiging?

Een cv-ketel, geiser of kachel die niet meer goed werkt of kapot is. Het risico wordt nog groter wanneer de installatie in een slecht geventileerde ruimte staat. ,,Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of en kleine doucheruimte’’, aldus de brandweer.

Ook beschadigde schoorsteenkanalen of lekken in afvoerbuizen, het gebruiken van kachels en open haarden als ‘allesbranders’ kan gevaarlijk zijn. ,,Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee ook koolmonoxide, ook in huis terecht.’’

Barbecueën in een (party)tent of terras-heaters gebruiken in afgesloten ruimtes kan ook gevaarlijk zijn.

Welke verschijnselen heb je bij een CO-vergiftiging?

 • Hoofdpijn,
 • Misselijkheid,
 • Overgeven,
 • Duizeligheid,
 • Dubbel zien,
 • Vermoeidheid,
 • Geheugenverlies
 • Flauwvallen

Plaats een CO-melder

Slechts 25 procent van de mensen heeft thuis een CO-melder. De belangrijkste boodschap van een eerdere CO-campagne, is ‘ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan), controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal een keer per jaar controleren) en alarmeer: plaats een CO-melder’.

Op www.co-wijzer.nl krijg je persoonlijk advies over hoeveel CO-melders je in je huis nodig hebt en waar je ze wel of juist niet moet plaatsen.

Nieuws

menu