Waarom Waaksma twee taxibedrijven in Menaam en Heerenveen opkoopt

Het failliete Schuil Personenvervoer in Menaam is overgenomen door Taxi Waaksma. Dat bedrijf kocht ook nog een branchegenoot in Heerenveen.

De directeuren Simon en Esther Schuil vroegen eind januari zelf het faillissement aan van hun taxibedrijf in Menaam. Ze reden onder meer voor zorggroep Alliade en zorgverzekeraar De Friesland, maar het lukte de Schuils niet langer om het hoofd boven water te houden.’

Alle medewerkers mee over

Toen ze de salarissen niet langer konden betalen, gooiden ze de handdoek in de ring. De schuld bleef relatief klein, constateerde curator Jack Egberts. ,,Waaksma heeft nu alle medewerkers overgenomen’’, vertelt de jurist. ,,Ook de beide firmanten. Ze reden al 80 procent van hun ritten als onderaannemer voor Waaksma, het is allemaal in goed overleg gegaan.’’

Per 1 januari 2018 verloor Taxi Waaksma 2 miljoen euro aan omzet, toen het bedrijf deels naast de gemeentelijke aanbesteding in Noordoost-Friesland greep. ,,Dêrfan ha wy no al wol wer 1,4 miljoen werom pakt’’, vertelt directeur Rienk Waaksma. Behalve Schuil Personenvervoer kocht hij recentelijk ook het kleine Taxi Heerenveen.

‘Massa is kassa’

In beide gevallen kunnen de chauffeurs in het Wmo-vervoer met dezelfde passagiers blijven rijden. Waarom Waaksma kiest voor uitbreiding? ,,Massa folt de kassa’’, legt de directeur uit. ,,Dy lytsere bedriuwen moatte der sels in taksisintrale op nei hâlde. Wy ha dat allegear al yn ’e hûs. Dat skeelt yn de kosten.’’ Inmiddels telt Taxi Waaksma 247 werknemers en 130 taxi’s.

Lees ook: Rienk Waaksma, de taxibaas die doorvecht

Nieuws

menu