Waarom Jippe van der Galiën blij is met de veiling van zijn materieel uit Kootstertille & code geel vanwege gladheid | nieuws uit Friesland van 7 maart

Nieuws uit Friesland van 7 maart.

Nieuws uit Friesland van 7 maart.

Met de veiling van 125 kavels is een einde gekomen aan het bijna twintig jaar oude avontuur van Van der Galiën Recycling in Kootstertille. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Veilingbureau Troostwijk Auctions bracht 125 goederen onder de hamer, waaronder zeven vrachtwagens, achttien opleggers, een shovel en dertig grijpers en shovelbakken. De online-veiling sloot dinsdagavond.

Mannen vinden 2 meter lange tropische wurgslang in bos bij Haskerhorne. ‘Ik ha deryn prikt, mar dat bist die neat’

Kor Pander (70) uit Joure vond maandag een grote slang in het Haulsterbos vlak bij zijn woonplaats. „Der kaam net folle beweging yn.”

Zoals iedere week liep Pander maandagochtend een rondje met zijn maat Cees van Baaren (72) uit Joure. Deze week het Haulsterbos, vlak bij Haskerhorne. „Sjoch ik oan de rjochterkant in slang.” Omdat hij geen idee had om wat voor slang het ging, zocht hij op zijn telefoon naar meer informatie. „Ut de gegevens die bliken dat it in keningspython wie. Dat is in tropyske wurchslang.”

Karlsbakk tweemaal trefzeker in ruime oefenzege SC Heerenveen op FC Emmen

SC Heerenveen had dinsdagmiddag in een oefenduel op sportpark Skoatterwâld geen kind aan FC Emmen: 4-0. Daniel Karlsbakk scoorde tweemaal.

Heerenveen en Emmen speelden met voetballers die tijdens eredivisieduels normaal gesproken veelal op de bank zitten. Het oefenduel was voor spelers als Tibor Halilovic, Daniel Karlsbakk, Joost van Aken en Syb van Ottele dan ook een mooie gelegenheid om wedstrijdminuten te maken.

Taakstraf en boete voor twee ‘struisvogels’ achter drugslab Miedum: ‘Ze waren allebei op de hoogte van het lab’

De twee mannen wisten, naar eigen zeggen, aanvankelijk van niets. En schrokken zich te pletter toen ze op 20 december 2020 ontdekten dat er een drugslab schuilging achter de wand in de loods aan de Canterlandsewei in Miedum.

Een 63-jarige Leeuwarder woonde daar, hij had het pand gratis tot zijn beschikking. Zijn jeugdvriend, een 65-jarige man uit Feanwâlden, kwam daar dagelijks meerdere malen met zijn zoon langs om de kippen te voeren.

Veni, vidi, vici: Marije (17) uit Buitenpost in Olympiadefinale Grieks én Latijn. ‘Ik hou wel van een beetje uitdaging’

Homerus, Herodotus en Ovidius. Voor velen misschien onbekende namen, maar niet voor de 17-jarige Marije Reitsema uit Buitenpost. Op 25 maart staat de vwo-leerlinge van het Lauwers College in de finale van de Klassieke Olympiade, bij zowel Grieks als Latijn. Een zeldzame prestatie, want bij beide wedstrijden is slechts plaats voor drie finalisten.

Nieuw en oud komen samen in statig ‘herenhuis’ met mancave in Harlingen: ‘Dit zie je niet vaak’

Wie op zoek is naar een huis met historische charme, maar daar geen gepeperde energierekening voor over heeft, kan terecht in Harlingen. Aan de Westmeep staat een statig ‘herenhuis’ te koop met energielabel A.

Sierlijk metselwerk in de gevel, een entree met dubbele deuren en roeden in alle ramen. De woning aan de Westmeep lijkt in alles op een herenhuis uit de negentiende eeuw, maar schijn bedriegt: de eerste steen voor dit huis is namelijk pas gelegd in 2008. Vijftien jaar later staat de woning voor het eerst te koop en hopen de huidige eigenaren iemand te vinden die net zoveel liefde heeft voor deze bijzondere combinatie van nieuw en oud.

Verder in het nieuws

* Code geel: kans op gladheid door sneeuw in Friesland .

* Woningbouw bij Potmarge in Leeuwarden start op zijn vroegst in 2024 : gemeentebestuur neemt dit voorjaar besluit.

* De invoering van opkoopbescherming voor particuliere huizen in Leeuwarden en bestrijding van ‘tweede woningbezit’ in Grou komt alsnog naderbij.

Tip van de redactie

* Buschauffeur uit Harderwijk rust pas als hij alle 2915 amateurvoetbalclubs heeft bezocht.

* ‘Wipkip-trip’ naar Lapland gaat niet door voor ambtenaren gemeente Leeuwarden.

* Man uit Leeuwarden (31) slaat vrouw van barkruk en krijgt 240 uur werkstraf.