Waardebon voor isolatie of nieuwe wasdroger in Wijnjewoude: een kleine 2 miljoen aan bonnen rijdt het dorp binnen

Bij de officiële opening van proeftuin Wijnjewoude Aardgasvrij rijdt zaterdag een elektrische vrachtwagen met een kleine 2 miljoen euro aan tegoedbonnen het dorp binnen.

Pieter de Kroon, Frans Pool en Janny Janssen van WEN. Links op de links een zogeheten sunflexscherm, onderdeel van het verwarmingssysteem van Pool: een warmtepomp met aardaccu.

Pieter de Kroon, Frans Pool en Janny Janssen van WEN. Links op de links een zogeheten sunflexscherm, onderdeel van het verwarmingssysteem van Pool: een warmtepomp met aardaccu. Foto Rens Hooyenga

Alle huishoudens, bedrijven en instellingen krijgen een bon die in te zetten is voor isolerende maatregelen. Van de kosten wordt 75 procent gedekt, met een maximum van 2000 euro. Het geld kan ook worden besteed aan bijvoorbeeld een energiezuiniger wasdroger of een milieuvriendelijke vriezer (in dat geval 50 procent eigen bijdrage).

Energieneutraal

Wijnjewoude wil over vier jaar energieneutraal zijn. ,,Mei sa’n regeling krijst de minsken yn beweging”, zegt Pieter de Kroon van energiecoöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN). Zijn collega Janny Janssen benadrukt dat bewustwording alleen al 5 procent besparing oplevert. Het gasverbruik in 2025 moet in het dorp 45 procent lager zijn dan in 2017.

Wijnjewoude heeft 4,3 miljoen euro gekregen uit het Programma Aardgasvrije Wijken. Anderhalve week geleden sloten WEN en gemeente een officiële samenwerkingsovereenkomst. De miljoenen, die op de rekening van Opsterland staan, worden in drie delen overgemaakt naar de energiecoöperatie.

Niet alle inwoners aan het juichen

Bewoners kunnen de proeftuin-opening via een livestream volgen. Dorpsbewoner Marco Tadema zingt voor de gelegenheid een lied vanaf een mobiel podium, dat functioneert op zonne-energie.

Niet alle inwoners van Wijnjewoude staan zaterdag te juichen. Dat heeft vooral te maken met een een andere belangrijke pijler van de energieplannen: de komst van een mono-mestvergister, cruciaal onderdeel bij de proeftuin-aanvraag.

De vergister moet jaarlijks 1 miljoen kuub groengas produceren uit de mest van 2600 koeien uit de nabije omgeving. De beoogde locatie is de voormalige rioolzuiveringsinstallatie (RWZI). Die ligt aan de Tolleane, 1,5 kilometer buiten de dorpskom, bij het buurtschap Klein Groningen. Omwonenden vrezen overlast en planschade. Ze hebben zich verzameld in ‘de Westkant’.

Investering van 3,5 miljoen euro

WEN heeft 20.000 euro betaald voor de oud-RWZI. Het plan voor een mestvergister wordt zaterdag overhandigd aan boer Marco Pool en zijn zoon. De vergister vergt een investering van zo’n 3,5 miljoen euro. De Kroon sluit een andere locatie niet uit. Aan de Tolleane komt sowieso een zonnepark van 1,5 hectare.

Dinsdag is er een digitale informatieavond over de proeftuin voor de gemeenteraad. Oppositiepartijen D66, FNP, GroenLinks-Opsterlanders en BAS verwijten het college een gebrek aan duidelijkheid en zorgvuldigheid. Volgens wethouder Anko Postma is de raad tijdens het proces juist steeds geïnformeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Duurzaamheid
Energie