Waar moet je met je oude kerstboom naartoe? Bekijk hier het overzicht per gemeente

Inzameling van kerstbomen. FOTO JILMER POSTMA Foto: Jilmer Postma

Ophaalacties voor kerstbomen gaan dit jaar door de lockdown - en de gesloten scholen - in veel gemeenten niet door. Het alternatief is de milieustraat, of je eigen groencontainer.

Afvalverwerker Omrin heeft contact met de Friese gemeenten over de inzameling van de kerstbomen. Het gemak dat een kerstboom op de hoek van de straat toch wel door de gemeente wordt opgehaald, valt dit jaar in veel gevallen weg.

Woordvoerder Jelmar Helmhout gaat uit van het gezonde verstand van burgers en hoopt niet dat het gaat leiden tot een stroom aan op straat gedumpte kerstbomen. ,,Het blijft de verantwoordelijkheid van inwoners om op de juiste manier van een aangekochte kerstboom af te komen. Het is even afwachten hoe het gaat en of mensen de boom op straat gooien. Daar is nu nog niet zoveel over te zeggen.'''

,,Dumping is absoluut niet de bedoeling en we gaan dan wel met de gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen. Misschien rijden we dan routes om de kerstbomen weg te halen.’’

Omrin heeft op de eigen site per gemeente een overzicht gepubliceerd over het inzamelen van kerstbomen. Helmhout benadrukt dat gemeenten hun beleid nog kunnen aanpassen.

Verzamelplaatsen

Slechts in een paar gemeenten worden kerstbomen nog op speciale verzamelplaatsen ingezameld.

In Heerenveen is een aantal plaatsen daarvoor aangewezen. Kerstbomen worden daar van 11 tot en met 15 januari ingezameld.

De gemeente Opsterland heeft in ieder dorp een inzamelplek waar inwoners hun kerstboom kunnen inleveren.

Terschelling heeft aangegeven ook kerstbomen te gaan inzamelen en zorgt ook voor de verdere verwerking ervan. Wie zijn of haar boom kwijt wil, moet van tevoren wel even contact opnemen met de gemeente.

Ook Tytsjerksteradiel doet dit jaar gewoon aan ‘afhaal’. Dat gebeurt vanaf 11 tot en met 15 januari in de meeste dorpen. Burgum is op dinsdag 19 januari aan de beurt.

Milieustraat

In de meeste gemeenten moet je naar de milieustraat om je kerstboom weg te brengen. Een andere mogelijkheid om van je kerstboom af te komen is door deze in kleine stukken te snoeien en in de groencontainer te doen. ,,Doe dat wel zo klein mogelijk’’, zegt Helmhout. ,,Het is niet de bedoeling dat we grote stammen in de container vinden.’’

In deze gemeenten ben je zelf verantwoordelijk voor het wegdoen van je kerstboom:

- Achtkarspelen

- Ameland

- De Fryske Marren

- Leeuwarden

- Noardeast-Fryslân

- Ooststellingwerf

- Schiermonnikoog

- Súdwest-Fryslân

- Vlieland

- Waadhoeke

- Weststellingwerf

Nieuws

menu