Waar liggen de Culturele Hoofdstad-opvolgers Matera en Plovdiv?

Matera. FOTO PIXABAY

Matera en Plovdiv zijn in 2019 de opvolgers van Leeuwarden en Valletta als Culturele Hoofdstad van Europa. Waar liggen deze steden en wat kenmerkt ze?

Matera

Matera is een stad in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata en hoofdstad van de gelijknamige provincie. Blikvanger is de kathedraal in het oude deel van de stad, gebouwd in 1230. In Matera en omgeving zijn diverse films opgenomen, onder andere over het leven van Jezus Christus: Il Vangelo secondo Matteo (1964) van Pier Paolo Pasolini en The Passion of the Christ (2004) van Mel Gibson.

(bron: Wikipedia )

Plovdiv

De stad Plovdiv in Bulgarije is een van de oudste van Europa . De slogan van de stad is 'Antiek en eeuwig'. Het ligt in de Thracische vlakte, aan de voet van de Rodopen en aan de rivier de Maritsa. Het is een belangrijk bestuurlijk, industrieel en cultureel centrum, met verschillende universiteiten, diverse hogescholen, instituten en musea.

 

(bron: Wikipedia )

Na 2019

Ook de namen van Culturele Hoofdsteden na 2019 zijn al bekend. Dat zijn in 2020 Galway in Ierland en Rijeka in Kroatie. In 2021 zijn de te bezoeken steden het Roemeense Timisoara, het Griekse Elefsina en is het Servische Novi Sad kandidaat. In 2022 zijn Kaunas in Litouwen en Esch in Luxemburg uitverkoren.

Nieuws

Meest gelezen