Waar komt Sinterklaas? Kijk hier waar en hoe laat je de intocht kunt kijken (op televisie en online)

FOTO ANP

Vandaag komt Sint Nicolaas. Nou ja, komen: zwaaien kan niet en je krijgt geen pepernoten. Het is allemaal tv en internet. Waar? Een speciale Friese-intocht-tv-gids.

Harlingen

Geen Sinterklaasjournaal, maar een Zwarte Pietenjournaal heeft Ongehoord Nederland gemaakt, de club die hoopt een omroep te worden. Sinterklaas raakte uit koers, en komt uiteindelijk toch nog, met een speedboot, aan in Harlingen. Waarom Harlingen? ,,Daar lag een boot’’, zegt Arnold Karskens. De Sint gaat brengt ondermeer ene cadeautje bij Geert Wilders. Zitten er burgemeesters in? Zo te zien niet. En Pieten? Ja, nadrukkelijk zwarte.

Ongehoordnederland.nl , 11.00 uur


Zwalk

In het Sinterklaasjournaal van de landelijke omroepen, dat maandag begonnen is, komt Sint Nicolaas aan in Zwalk. Zwalk bestaat niet echt, de krant De Stentor vermoedt dat het tussen Zwolle en Zalk ligt. Zitten er burgemeesters in? Ja, Matthijs van Nieuwkerk is burgemeester van Zalk gemaakt. En Pieten? Die zijn er in alle smaken.

NPO Zapp, later ook op sinterklaasjournaal.ntr.nl, 12.00 uur


Leeuwarden

Sint Nicolaas komt nog steeds aan in de Prinsentuin, maar bij nacht. De opnamen zijn al geweest, in het geheim, het park was er speciaal voor afgesloten. ,,Het was niet te vergelijken met hoe een intocht in het echt is’’, aldus Sinterklaas als we hem bellen. ,,Je mist heel erg de respons van alle kinderen. Er stonden nu alleen een paar mensen bij het hospice aan de Noordersingel te kijken.’’ Zijn er burgemeesters bij? Er is wel een speciale brievenbus geplaatst bij het stadhuis, waar burgemeester Sybrand Buma zit, om tekeningen in te gooien. Digitaal sturen is trouwens leuker (via sinterklaasjournaal.ntr.nl) want dan krijg je - als je in Leeuwarden zit - een filmpje van Buma, die zegt: ,,Wat een mooie tekening heb jij gemaakt’’. en die belooft hem aan de Sint te geven. En Pieten: vermoedelijk grijze.

huisaanhuisleeuwarden.nl , 12:00 uur


Franeker

In Franeker stond vroeger een universiteit, dus is het passend dat Sint Nicolaas daar op het Geuzegat ontvangen wordt door De Professor. Foto’s van de Sint, druk aan het voorbereiden in een speciaal huis, staan volop op sinterklaasfraneker.nl. Is er een burgemeester bij? Nee, want die heeft zich verslapen. Daarom moet De Professor aan het werk. En Pieten? Zwarte.

sinterklaasfraneker.nl , YouTube, 13:00


Sneek

Omroep Sudwest heeft sinds woensdag een Sinterklaasjournaal. Daar was een vergadering in te zien van burgemeester Jannewietske de Vries met de politie en de brandweer, waar ze besluiten dat het veiliger is om geen Sinterklaas te houden. Maar hij is al onderweg... Is er een burgemeester bij? Ja dus. Pieten? Alle kleuren.

Lokale Omroep Súdwest, Facebook , 14:00 uur.

Nieuws

menu