Waar gaat burgemeester Buma wonen? Deze historische huizen staan in en rondom Leeuwarden te koop (en lijken wel geschikt)

Monumentaal herenhuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Het huis staat inmiddels wel 'onder bod'. Vraagprijs: 699.000 euro k.k.

Monumentaal herenhuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Het huis staat inmiddels wel 'onder bod'. Vraagprijs: 699.000 euro k.k.

Wordt het een adellijk huis in het stadshart, een rentenierswoning in Jellum of toch liever een boerderij in Jelsum? Buma moet kiezen.

Stel, je wordt burgemeester van Leeuwarden en je voelt een sterke band met de historie, waar ga je dan wonen? Voor die keuze staat Sybrand Buma nu, want in augustus treedt hij aan.

Natuurlijk vindt zo’n zoektocht in stilte plaats. Vaak gaat dit via makelaardij Popma, die eerder Hans Wiegel, Arno Brok, Ferd Crone en vele andere hoogwaardigheidsbekleders aan een woning hielp. ,,Wij vinden zoiets altijd een voorrecht’’, zegt makelaar Hans Henkes, die overigens niet ingaat op vragen over Buma.

Leeuwarder huizenmarkt vergelijkbaar met de Randstad

,,Je ziet wel dat burgemeesters tegenwoordig vaak persoonlijke voorkeuren hebben. Crone wilde bijvoorbeeld aan de rand van de binnenstad wonen. Daarin is hij redelijk snel voorzien aan de Emmakade. We hebben het huis inmiddels ook alweer verkocht.’’ Toen Crone kwam was het aanbod wel goedkoper en ruimer: ,,Tegenwoordig is de markt vergelijkbaar met de Randstad: veel vragers en weinig aanbieders.’’

Burgemeester John te Loo vestigde zich eerder in de binnenstad zelf, namelijk aan de Nieuweburen. Stel nu dat ook Buma in de binnenstad wil wonen en dat hij na de verkoop van zijn huis in Voorburg een budget van ruim vijf ton te besteden heeft? Wie op Funda rondkijkt, vindt dan een beperkt aanbod.

Heel representatief is bijvoorbeeld het Sminiahuys aan de Tweebaksmarkt. Volgens Funda is er een bod op gedaan op dit gebouw, dat in verleden een hotel en restaurant was. Ooit was het echter een burgemeesterswoning, want burgervader Thijs Feenstra woonde er begin negentiende eeuw. Die koos Lucas Pieters Roodbaard als tuinontwerper, wat het gebouw nog extra uitstraling geeft.

De binnenstad heeft genoeg toppers in de aanbieding

De binnenstad heeft nog een andere historische topper in de aanbieding, namelijk het monumentale huis Eena Tiara van oud-wethouder Isabelle Diks aan de Minnemastraat. De gevel straalt een en al historie uit, maar het bleek tot nu toe lastig te verkopen. Aan de Willemskade Zuid staan ook enkele chique herenhuizen te koop.

Wie in Leeuwarden meer ruimte en privacy verlangt, heeft keuze te over op de deftige Harlingerstraatweg. Daar staan vier villa’s te koop, elk voorzien van oprit en ruime tuin. Nummer 26 lijkt garant te staan voor de meeste privacy. Het diende decennia lang als woondomein en kantoor van architectenfamilie Vegter.

Of buiten de stad wonen?

Maar stel dat Buma niet in de stad wil wonen? Hij zou niet de eerste zijn. Hayo Apotheker koos voor Lekkum en Loekie van Maaren vestigde zich bij Goutum. Dankzij de gemeentelijke herindelingen heeft Buma nu veel keuze, bijvoorbeeld in Jelsum, waar twee historische boerderijen te koop staan.

De zuidkant van de stad heeft nog veel meer te bieden, denk aan Weidum, waar de familiebegraafplaats van de Buma’s ligt. In het dorp staat een gemoderniseerde kop-hals-romp uit 1900 te koop. Iets verderop in Jellum en Bears staan nog twee deftige oude boerderijen. Bovendien is in Jellum een deftige rentenierswoning in de aanbieding: het geboortehuis van dichter Rely Jorritsma.

Lees ook: Ridder Sybrand Buma als 'een valbijl' weg uit politiek Den Haag