Waanders: Ik ben 'goede match' met Waadhoeke

Burgemeester Waanders in gesprek met de demonstranten. FOTO ANP

Waanders en Waadhoeke, dat is een goede match, zegt de voorgedragen burgemeester zelf. Dinsdag maakte de vertrouwenscommissie de kandidatuur bekend.

,,Ontzettend blij’’, is de reactie van burgemeester Marga Waanders (58) van Dongeradeel op haar voordracht tot de eerste kroonbenoemde burgemeester van Waadhoeke. Een jonge gemeente, waar flink wat te doen is en waar een aanjager met lef gevraagd werd. Dat maakte dat ze met enthousiasme op de vacature reageerde.

'Een fantastische gemeente'

Waanders noemt Waadhoeke een fantastische gemeente, gelegen aan de Waddenkust en met Elfstedenstad Franeker. Het trekt haar dat in de nieuwe gemeente in figuurlijke zin ,,veel gebouwd moet worden’’. Er liggen allerlei documenten, maar nu komt het aan op keuzes maken en vormgeven.

Ze noemt het Bildts Aigene, dat voor haar zowel de taal als de cultuur omvat, maar ook de glastuinbouw als economische pijler, de geschiedenis van de Franeker Academie, ,,een uniek gebied.’’ De Friese taal is voor haar ,,gjin probleem’’, het Bildts verstaan ook niet; het spreken hoopt ze onder de knie te krijgen.

Verleden in Dongeradeel

Waanders was tien jaar burgemeester van Dongeradeel, dat volgend jaar fuseert met omliggende gemeenten en dan een nieuwe burgemeester krijgt. ,,Dat was voor mij een goed moment om om mij heen te kijken.’’ De fractievoorzitter van de grootste partij in Dongeradeel, Fedde Breeuwsma, vermoedde al dat Waanders ,,earne mei dwaande wie. Ik gun it har fan herte. Yn myn eagen hat se ús regio poerbest op ’e kaart set. En dat hat se altyd striidber dien. In goeie boargemaster.’’

De PvdA’ster was voor haar burgemeesterschap in Dongeradeel raadslid en wethouder in Leeuwarden. In Dokkum stond ze vorig jaar landelijk in de kijker tijdens de veelbesproken intocht van de ‘televisie-Sinterklaas’. Ook in de nasleep van de blokkades op de A7 moest de burgemeester de beslissing om de geplande demonstratie te verbieden , veelvuldig uitleggen.

Ze maakte roerige tijden mee rond het dodelijke ongeval tijdens de nieuwjaarsnacht van 2012 in Raard, waar ze zelf ook woont.

Nieuws

menu