Waadmûne draagt bij aan groener Nederland met buurtmolen

De buurtmolen bij Herbaijum is geopend. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf
Piet Paulusma maakte de naam bekend terwijl hij zijn weerpraatje voor SBS6 opnam. Daarbij werd hij omringd door vele mede-eigenaren van de nieuwe turbine, gebouwd door EWT. Hij neemt zelf ook deel aan het initiatief. De wieken draaien rond op het erf van Dikkie en Jitty de Vries, die hun oude molen uit 1996 lieten vervangen.
Buurtmolen
Via bouwer EWT kwam het echtpaar De Vries in contact met groene energieleverancier Qurrent. Dit bedrijf bedacht het unieke concept van de buurtmolen. Wie in de molen wil participeren, hoeft niet mee te investeren. Omdat deelnemers geen energiebelasting hoeven te betalen, kunnen ze per huishouden zo’n 200 euro per jaar besparen, aldus Mattijs Winter van Qurrent.
Deelnemers moeten wel uit de zogenaamde postcoderoos komen: een centraal viercijferig postcodegebied met alle aangrenzende postcodegebieden erom heen. Tot nu toe hebben 460 mensen ingeschreven, zowel uit Herbaijum als uit Kiesterzijl, Harlingen en Franeker. Ze waren massaal aanwezig bij de opening en maakten grapjes over hun eigendom: ,,Dat schroefje is van mij’’, merkte iemand op. En een ander: ,,Die wiek is van mij.’’
FSFE
Jitty de Vries merkte al dat de deelnemers zich mede-eigenaar voelen. Tijdens de bouw, maar ook daarna, reden veel onbekenden hun erf op om de grote turbine op de foto te zetten. Dat deelnemers niet mee hoeven te betalen komt doordat de financiering geregeld is via crowdfunding en door een lening uit het FSFE (Fûns Skjinne Fryske Enerzjy). Beide bronnen legden zo’n 6 ton in.
Het FSFE is door de provincie Fryslân opgezet. De provincie staat achter het idee van de buurtmolen, wat ook bleek uit de aanwezigheid van gedeputeerde Michiel Schrier bij de opening. De provincie hoopt dat de buurtmolen navolging krijgt in andere gebieden. Het moet dan wel gaan om vervanging van bestaande molens.
‘Wij zijn zo trots’
Qurrent, de deelnemers moeten naar deze energieleverancier over stappen, is druk bezig met andere gebieden in Nederland, maar nog nergens ligt een concreet plan. Vaak komen toch bezwaren om de hoek kijken, zegt Winter. Omdat de molen in Herbaijum al twintig jaar een vertrouwd gezicht is, speelde dat in dit geval niet. Herbaijum heeft daardoor de eerste en voorlopige enige buurtmolen van Nederland.
,,Wij zijn zo trots’’, meldde directeur Isabelle Spindler van Qurrent. ,,Herbaijum draagt hiermee bij aan een groener Nederland. Dit is een hele grote stap. Energie van de wind is zo belangrijk.’’