Waadhoeke voorzichtiger met woningsluiting bij drugsvondst, maar bij brandgevaar gaat de tent dicht

Foto ter illustratie. FOTO PIXABAY

Sinds de Raad van State strenger is geworden, zijn burgemeesters waaronder die van Waadhoeke voorzichtiger geworden met het sluiten van woonhuizen waar hennep of andere drugs worden gevonden.

Maar bij signalen van brandgevaar gaat de woning op slot, aldus een gemachtigde van de burgemeester van Waadhoeke woensdag bij de Raad van State.

Een inwoner van de gemeente is naar deze hoogste bestuursrechtbank gestapt. Zijn woning is drie maanden gesloten geweest vanwege de vondst van een kwekerij met 58 hennepplanten. De man nam legaal stroom af, maar in zijn meterkast waren volgens de politie sterke aanwijzingen van oververhitting. Zonder dit brandgevaar had de burgemeester de woning niet gesloten.

De man stond op camerabeelden van een growshop. De politie kwam bij zijn huis en deed daar een warmtemeting. Volgens de burgemeester kan het niet anders dan dat de gevonden hoeveelheid bestemd was voor de handel. 58 planten worden gelijkgesteld aan 58 gram hennep, maar ze kunnen ook gemakkelijk 1740 gram hennep opleveren. Dertig gram wordt gezien als een handelshoeveelheid. Maximaal vijf gram softdrugs is voor eigen gebruik.

De advocaat van de man zegt dat alles in huis bestemd was voor eigen gebruik. Hij doet aan buitenteelt. De stekken gaan in mei naar buiten. Bij buitenteelt is het altijd onzeker hoeveel vrouwelijke hennepplanten er overblijven en wat die opbrengen. Soms is het heel weinig, zeker geen handelshoeveelheid, aldus de advocaat van de man. De signalen van oververhitting in de meterkast worden bestreden. Netbeheerder Liander heeft er geen rapport van opgemaakt. Volgens de burgemeester is de politie deskundig genoeg om te zien of iets oververhit geweest.

De Raad van State oordeelde vorige maand in enkele uitspraken dat burgemeesters bij woningsluitingen in de gaten moeten houden dat de bewoners niet onevenredig zwaar worden getroffen. Een van deze uitspraken had te maken met sluiting van een woonpand in Ried waar een flinke hoeveelheid harddrugs was gevonden. Uitspraak in de hennepzaak van woensdag volgt over enkele weken.

Nieuws

menu