Vuurwerkliefhebbers knallen uit protest hun voorraad stipt om 20.00 uur de lucht in

. ANP

Niet iedereen is het eens met het aanstaande vuurwerkverbod. Dat werd vrijdagavond in heel Nederland wel duidelijk. Op talloze plekken werd flink wat vuurwerk de lucht in geschoten.

Dat gebeurde stipt om 20.00 uur. Via sociale media was een oproep rondgegaan om op dat tijdstip ,,een pot, pijl of ander stuk vuurwerk'' af te steken. In bijvoorbeeld Leeuwarden kwamen onder andere meldingen binnen vanuit Bilgaard, de Vrijheidswijk, de Oranjewijk en het centrum van de stad.

Het vuurwerkprotest had een landelijk karakter. Vanuit het hele land reageerden mensen vol enthousiasme - en sommigen vol afschuw - op het vuurwerk. In Facebook-groepen werden filmpjes gretig gedeeld.

Boete

Iedereen die vrijdagavond vuurwerk heeft afgestoken, ongeacht of het legaal vuurwerk was of niet, riskeerde overigens wel een boete. Normaal gesproken is het afsteken van vuurwerk alleen toegestaan vanaf 31 december om 18.00 uur tot de daaropvolgende nacht (02.00 uur). Wie buiten die tijden vuurwerk afsteekt, kan een boete van 100 euro krijgen.

Het was een reactie op het kabinetsbesluit om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Niet alleen de verkoop en het gebruik, maar ook bezit van vuurwerk wordt strafbaar. Er zal streng worden gehandhaafd met boetes, zei minister Grapperhaus. ,,Ga nou niet de flinke wijsneus uithangen door die spullen toch te verkopen. Dan krijg je echt een strafrechtelijke douw.”

Nieuws

menu