Vrijwilligers maken 650 kilometer aan Friese wateren schoon

Duikers in Drachten. FOTO GEMEENTE SMALLINGERLAND

Meer dan duizend Friese vrijwilligers hebben van zaterdag 26 september tot en met zaterdag 3 oktober de Friese wateren schoongemaakt. In kano’s, op sup-planken, in bootjes en zelfs door duikers werd zwerfafval opgeruimd.

Tijdens de actie, Skjin Wetter genaamd, is afval uit 650 kilometer aan grachten, kanalen, sloten, meren en oevers opgeruimd. Dit gebeurde in de gemeenten Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke. De actie vindt normaal gesproken op een dag plaats, maar dit jaar gingen vrijwilligers de hele week op pad om schoon te maken.

In Dantumadiel en Noardeast-Fryslân kwamen verschillende scholen in actie, maar ook suppers hielpen mee. Suppers van Strong2bfit hebben de natuurgebieden ten noorden van Feanwâldsterwâl opgeruimd.

In Dantumadiel en Noardeast-Fryslân zijn de IVN Noord-Oost Friesland, Koningin Julianaschool, Kindcentrum Kollum, Piter Jelles Dalton Dokkum, Dockinga College Dokkum, suppervereniging Strong2bfit, Kids First COP groep: BSO De Westereen en Schoonmaakdag De Westereen in actie gekomen.

In De Fryske Marren hielpen ook brandweerlieden, zeekadetten, de scouting en de kanovereniging bij het opruimen. Zo pakten de welpen van de scouting Joure aan en gingen leerlingen van het Zuyderzee Lyceum door de wateren in Lemmer.

Ook in Harlingen kwamen zeekadetten in actie, zij zijn bezig gegaan in de haven van Harlingen. Waterscouts van Caspar di Robles hebben met maar liefst 29 man de Harlingertrekvaart aangedaan.

Bij het carillon in Drachten hebben duikers van de Octopus Divers gedoken naar afval, in samenwerking met de reddingsbrigade en de scouts. Ook in en rond de rest van het centrum van Drachten werd de Drachtstervaart schoongemaakt.

In Sint Annaparochie gingen de bewoners van het azc op pad om schoon te maken. In Franeker hielpen leden van de kanovereniging en suppers om de grachten schoon te maken.

Nieuws

menu