Vrij baan voor otter en ringslang tussen Tsjonger en Easterskar

FOTO NOORDOOST/ALEX DE HAAN

Het werk aan de nieuwe natuurzone tussen de Tsjonger en het Easterskar bij Rotstergaast vordert gestaag. Donderdag zijn grote betonblokken geplaatst.

De drie betonnen onderdelen die met een kraan op hun plaats zijn gezet, vormen samen een zogeheten duiker, bedoeld om straks het water te geleiden.

De ecologische verbindingszone – een soort slenk of brede sloot – tussen de Tsjonger en moerasgebied Easterskar wordt 2 kilometer lang. Het is de bedoeling dat de klus eind maart klaar is.

Grotere vespreidingskans

In het gebied, dat tussen Rotstergaast en Sintjohannesga ligt en in de tijd van de vervening ontsnapte aan de ontginningsdrang, krijgen vanaf maart ringslangen, otters en vlinders vrij baan. Natuurorganisatie It Fryske Gea laat naast duikers ook dammen aanleggen.

Dieren kunnen uiteindelijk veiliger en makkelijker van de ene naar de andere plek trekken. Daarnaast is de verspreidingskans voor planten groter als gevolg van de nieuwe natuur, aldus It Fryske Gea.

Extra watertoevoer

Nog een voordeel van de nieuwe verbinding: de brede sloot die straks door het gebied stroomt, voorziet het Easterskar van extra water vanuit de Tsjonger.

En dat is nodig ook, zo bleek bijvoorbeeld afgelopen zomer tijdens de droogte. Honderden vissen stierven toen. Er was te weinig water.

Het Easterskar ligt vrij hoog ten opzichte van de weilanden eromheen. Grondwater ‘lekt’ dus weg naar deze weilanden, waardoor het Easterskar uitdroogt. Terwijl het een moerasgebied is, dat juist vochtig moet zijn.

Nieuws

menu