Vriendengroep geeft eigenaar Spiegelaar steunbiertje in lastige coronatijd

Vrienden van eigenaar Vincent Posthumus bezorgen dozen met 'eigen' bier voor Brasserie Spiegelaar. Foto Niels Westra

Zijn vrienden weten dat horecaondernemer Vincent Posthumus het - net als al zijn collega’s - zwaar heeft. Dus gaven ze hem zaterdag een steuntje in de rug. Met bier.

Her en der op de Wirdumerdijk lopen zaterdagmiddag tegen drieën mannen met mondkapjes op en dozen in de hand. Vanwege de coronamaatregelen lopen ze bewust niet dicht bij elkaar, maar ze maken deel uit van dezelfde Leeuwarder vriendengroep. Het zijn de maten van Vincent Posthumus (42), de eigenaar van Brasserie Spiegelaar aan de Nieuwestad.

Even later verrassen ze, een voor een, hun ploeterende horecakameraad op straat voor zijn restaurant. Jack Driessen is als eerste aan de beurt. Hij overhandigt Posthumus een houten kistje met een rood lint erom, waar een flesje bier uit te voorschijn komt: Ut Spiegeltje. Een ‘eigen’ biertje voor de Spiegelaar.

‘Iets speciaals doen’

,,Haha, jongens, wat goed is dit’‘, roept Posthumus uit en hij geeft zijn vriend een vuistje. Daarna volgt er een kleine optocht met 24 dozen, in totaal 576 flesjes.

Posthumus klaagt nooit ergens over, zegt Driessen, maar als vrienden weten ze gewoon dat hij het als horecaondernemer moeilijk heeft in coronatijd. ,,Daarom wilden we graag iets speciaals doen.’’

De 22 makkers besloten geld in te leggen om bij brouwerij Brouwdok in Harlingen een private label -biertje in te kopen. Posthumus’ vader ontwierp het etiket voor Ut Spiegeltje. Het idee is dat Brasserie Spiegelaar de flesjes na de lockdown aan klanten kan verkopen, om zo wat extra te verdienen. Maar het gaat vooral om het gebaar, zegt Driessen.

Moet geld lenen

Vanuit zijn koek en zopiekraam laat Posthumus meteen bekertjes hete koffie rondgaan voor zijn vrienden. De morele steun geeft hem een ,,euforisch gevoel’’, vertelt hij. Als ondernemer probeert hij van alles om het hoofd boven water te houden. Zoals die kraam en ook afhaalmaaltijden en bierpakketten.

Maar de inkomsten die dat oplevert zijn, ook in combinatie met de steun van de overheid, niet genoeg, vertelt Posthumus openhartig. Hij moet geld lenen om zijn vaste lasten, zoals verzekeringen en pensioenopbouw, te betalen. Brasserie Spiegelaar heeft zes mensen in dienst en een flexibele schil van 25.

Toch is hij niet bang dat de coronacrisis zijn zaak fataal wordt. ,,Ik zorg dat ik niet failliet ga’’, zegt hij vastberaden. Dus blijft hij zoeken naar wat er wel mogelijk is binnen de huidige regels. Dat is precies wat zijn vrienden zo knap vinden, zegt Driessen. ,,Hij verzint allemaal dingen en zit nooit bij de pakken neer.’’

Nieuws

menu