Zeven vragen over de inzamelingsactie voor Oekraïne van LC en DVHN (en tips!)

Chauffeurs Jan en Feddo Ypma uit Tzum, deze zomer bij een depot in Irpin. Ook bij deze actie van LC en DvhN is Ypma nauw betrokken

Chauffeurs Jan en Feddo Ypma uit Tzum, deze zomer bij een depot in Irpin. Ook bij deze actie van LC en DvhN is Ypma nauw betrokken

Donderdag staan er negen containers klaar in Leeuwarden, Groningen en Emmen om goederen in te zamelen voor Oekraïne. Hieronder geven wij belangrijke informatie over deze actie.

Waar is het meeste behoefte aan?

De grootste vraag is naar voedsel, denk aan verschillende soorten pasta en houdbare producten, zoals bijvoorbeeld groenten, vlees en vis in blik, tarwebloem, rijst, olie en suiker. Maar ook producten als koffie en thee. Er is in de onlangs bevrijde gebieden een tekort aan hygiëneproducten zoals maandverband, luiers, incontinentieluiers en babydoekjes. Goede warme winterkleding (bijvoorbeeld ski-kleding) en stevige slaapzakken zijn ook welkom.

Hoe kan ik het beste goederen aanleveren?

Goed verpakt in dozen of zakken! Doe kleding bijvoorbeeld zo samengeperst mogelijk in vuilniszakken of dozen. ‘Kwetsbare producten’ als pakken bloem of meel in dozen. Probeer de goederen zo compact mogelijk aan te bieden. Het is fijn als op de dozen en/of zakken staat wat erin zit.

Om de goederen Oekraïne in te krijgen, is een vrachtbrief nodig. Bij de afgifte van goederen noteren we meteen wat er in dozen of zakken zit. Dit kan bij het inzamelen op locatie wat tijd kosten, maar voorkomt dat de container voor vertrek moet worden gelost en opnieuw geladen.

De ervaring van andere organisaties bij inzamelingsacties leert dat enthousiasme om bij te dragen er soms toe leidt dat er goederen worden aangeleverd die niet bruikbaar zijn. Voor deze actie geldt: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Het transport van een container naar Oekraïne kost ongeveer 1000 euro aan brandstof. Daarom is het belangrijk om de capaciteit van de containers zo goed mogelijk te benutten en alleen te brengen waar ter plekke behoefte aan is.

Hoeveel goederen kunnen jullie naar Oekraïne brengen?

We hebben de beschikking over in totaal negen containers van 7x2,5x2,5. Dat staat gelijk aan 4,5 vrachtwagens met trailer.

Zijn negen containers voldoende voor deze inzamelingsactie?

Om eerlijk te zijn, dat weten we niet. We hopen het. Deze inzameling is een paar weken geleden spontaan ontstaan vanuit de behoefte om ‘iets te doen’ voor mensen in Oekraïne. Van het oorspronkelijk idee om een enkele container bij de Leeuwarder Courant te plaatsen rond de feestdagen, is het idee in drie weken tijd uitgegroeid tot een inzameling op drie locaties in het Noorden.

Daarnaast is er een donatiewebsite opgezet. En is er samenwerking gezocht met onder meer de stichting OpenDoorUkraine.NL van de Nederlandse oud-ambassadeur in Oekraïne, Robert Serry. Donderdag zelf zijn er rond de twintig vrijwilligers actief om de inzameling in goede banen te leiden.

Is er donderdag de 29ste informatie te vinden over het verloop van de actie?

Ja, op de websites lc.nl en dvhn.nl is een liveblog over de inzamelingsactie. In dat blog melden we hoe druk het is op de locaties en hoe de inzameling verloopt. Als de containers eerder vol dreigen te raken, dan wordt dat in de liveblog gemeld. Check daarom voordat u naar de inzamelingslocaties komt even de website LC.nl of DvhN.nl

Mocht de animo groter zijn dan onze capaciteit, dan willen we de inzamelingsactie herhalen zodra de containers leeg terug zijn uit Oekraïne.

We kunnen donderdag helaas geen goederen meer aannemen als de containers vol zitten.

Door wie wordt de actie uitgevoerd?

Het idee voor de actie is voorgekomen uit uitgeverij Mediahuis Noord. De uitvoering (van inzameling van goederen tot en met het daadwerkelijke transport naar Oekraïne) wordt gedaan door meer dan twintig vrijwilligers.

Waar komen de goederen terecht?

De goederen worden naar inzamellocaties en organisaties in Oekraïne gebracht. Vandaaruit gaan ze naar de plekken waar de hulp het meest nodig is. De LC en DvhN gaan mee met een van de goederentransporten.

Locaties inzameling

Donderdag 29 december staan vrijwilligers vanaf tien klaar uur bij de containers in Leeuwarden, Groningen en Emmen.

Leeuwarden : parkeerplaats Leeuwarder Courant, Sixmastraat 15

Groningen : parkeerplaats DvhN, Lübeckweg 2

Emmen : parkeerterrein Oost, Van Schaijkweg 59

Volg de inzamelingsactie live via lc.nl en dvhn.nl