Gekantelde vrachtwagen van Defensie bij Huis ter Heide zat vol met mortiergranaten en kogels: 'Kom niet kijken' (update met video)

Foto: Noordernieuws

Foto: Noordernieuws

Een vrachtwagen van Defensie geladen met munitie is woensdagochtend gekanteld aan de Kolonievaart bij Huis ter Heide. De Veiligheidsregio Drenthe roept iedereen op om minimaal een kilometer op afstand te blijven. Drie huizen zijn ontruimd.

De vrachtwagen van Defensie kantelde rond half tien vanochtend. De bestuurder kon de cabine veilig verlaten en is door het ambulancepersoneel gecontroleerd.

De aanhanger van de combinatie is door nog onbekende oorzaak helemaal total loss. De oplegger bevatte kogels voor geweren en pistolen, evenals mortiergranaten, bevestigen woordvoerders van de Veiligheidsregio Drenthe en Defensie. De munitie wordt momenteel geruimd en Defensie probeert alle lading op de vrachtlijst bij elkaar te zoeken. Naar verwachting duurt dit nog tot in de avond.

Op de weg, in de berm en in het water

Defensie onderzoekt of de munitie beschadigd is of nog veilig is om te vervoeren. Het materiaal ligt op de weg, in de berm en in het water. Duikers van de Marine kijken hoe ze de munitie veilig uit het water kunnen halen.

In totaal zijn drie huizen ontruimd. Om hoeveel mensen dat precies gaat, is niet duidelijk. „Bij een ongeval als dit is er bij munitie kans op verschuiving. Het kan zijn dat we het zo kunnen oppakken, maar dat weten we niet zeker. Vandaar dat iedereen uit voorzorg wordt geëvacueerd”, zegt de VRD-woordvoerder.

‘Kom niet kijken!’

Volgens een woordvoerder van de Marechaussee gaat het om negen pallets munitie die bij het ongeval uit de trailer zijn geslingerd. Het ligt op straat, in de berm en in het water bij de Kolonievaart. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) is ter plaatse in Huis ter Heide. Ook een duikersploeg is onderweg. Er is door veiligheidsdiensten om het verlichten van de plek van het ongeval gevraagd. Dat kan erop duiden dat het opruimen nog tot in de avond kan gaan duren.

De Veiligheidsregio Drenthe roept mensen op om niet naar de plaats van het ongeval te komen. Ze adviseert iedereen om hulpdiensten de ruimte te geven en op minimaal een kilometer afstand te blijven. ‘Kom niet kijken!’, schrijft de instantie op Twitter.

Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld was niet in de gelegenheid om te reageren op het ongeval en de ontruimingen. Smid was op dat moment op bezoek bij een echtpaar dat woensdag 60 jaar getrouwd is. „Ik heb de melding gezien, maar weet nog niet veel van de inhoud. Het komt nu ook niet zo goed uit.”

Veilige zone

Door de politie en Koninklijke Marechaussee wordt momenteel een ‘veilige zone’ gemaakt in een straal van zo’n driehonderd meter rondom de plek van het ongeval. Wat er nodig is om de plek van het ongeval op te ruimen, is afhankelijk van de inschatting van de EOD.

Door de brandweer is opgeschaald naar ‘Grip-1’. Hiervoor komt een zogeheten ‘Mobiele Commando Unit’ ter plaatse. Hier zullen alle partijen in overleggen over de voortgang van het gehele incident.

Niet het eerste ongeluk

Het is niet de eerste keer dat het op de Kolonievaart mis is gegaan. Zo was er een kleine twee weken terug een ongeval waarbij een automobilist met het voertuig tegen een boom reed, hierbij ontstond veel schade.