Vraag naar zorgpersoneel houdt niet op: 'Er komt alleen maar meer schaarste aan zorgpersoneel'

FOTO PIXABAY

Het gemiddeld aantal vacatures in de zorg is als gevolg van de coronacrisis tijdelijk afgenomen, maar de vraag naar zorgmedewerkers zal onverminderd hoog blijven.

Vele honderden mensen deden dinsdag in het hele Noorden digitaal een gooi naar een baan in de zorg. Bijna vijftig zorgorganisaties hielden vanwege de coronamaatregelen een digitale speeddatedag, waarvan elf in Friesland. Onder meer ZuidOostZorg, Zorggroep Sint Maarten, Zorggroep Hof en Hiem en de daklozenopvang Zienn waren op die manier op zoek naar nieuwe krachten.

,,Online solliciteren is een heel andere manier dan we gewend zijn, je kijkt het liefst iemand in de ogen. Nu ging dat telefonisch, of met Zoom via een videoverbinding”, vertelt woordvoerder Lida Sterenberg van ZorgpleinNoord, waar zo’n 85 procent van de noordelijke zorg bij aangesloten is. ,,Maar ik heb nu al een paar reacties van mensen die zijn aangenomen. Iemand die nog nooit had gezoomd, en bij wie het toch was gelukt.”

Een week eerder hadden de sollicitanten dan ook kunnen trainen bij ZorgpleinNoord. Zo’n vijftig mensen hadden meegedaan aan de cursus ‘sta sterk in je speeddate’. Op dit moment staan er in het Noorden 324 vacatures open in de sector zorg en welzijn, alleen al bij ZorgpleinNoord. Gemiddeld zijn er tot nu toe 740 vacatures per maand, vorig jaar waren dat er 1077. ,,Door de coronacrisis waren er begin dit jaar aanzienlijk minder vacatures. De prioriteit lag op de bestrijding van het virus.”

'Toename van studenten en nieuw personeel alleen is niet genoeg om te blijven voldoen aan de toenemende en complexere zorgvraag'

Niettemin zal de vraag naar zorgpersoneel alleen maar blijven toenemen, voorspelt Sterenberg. De komende twintig jaar neemt het aantal 75plussers met 50 procent toe. ,,Er is steeds vraag. Er komt alleen maar meer schaarste aan zorgpersoneel.” Nu al werken 57.400 inwoners van Friesland in de zorg en welzijn, zo’n 1 op de 5 werknemers. Vorig jaar is die arbeidsmarkt met 4 procent gegroeid, weet Sterenberg. ,,In Friesland zijn de meeste banen erbij gekomen, 2600 vorig jaar.”

ZorgpleinNoord is ook op zoek naar carrièreswitchers, zegt Sterenberg. ,,Op onze website kun je zien dat zoiets dichterbij is dan veel mensen denken. De toename van studenten en nieuw personeel alleen is niet genoeg om te blijven voldoen aan de toenemende en complexere zorgvraag.”

Nieuws

menu