De vraag naar een coronatest neemt in Friesland bijna overal af

Buisjes testmateriaal. FOTO ANP

De vraag naar coronatesten neemt duidelijk af. Dat merken ze bij GGD Fryslân, maar ook bij de zorgverleners en op de commerciële testlocaties.

GGD Fryslân test op zijn vier locaties in totaal nog geen duizend mensen per dag. Dat is amper de helft van de testcapaciteit waarover de gezondheidsinstantie inmiddels beschikt. De dienst kan dagelijks 1940 mensen testen. Bijna 7 procent test momenteel positief bij de Friese GGD.

,,Er is minder vraag, dat speelt in het hele land. Er zijn minder mensen met verkoudheidsklachten”, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. Al een paar weken is er geen wachttijd meer. Wie belt kan dezelfde dag een coronatest krijgen en hoort de volgende dag de uitslag. ,,Bij ons neemt de vraag ook af, er zijn minder mensen met klachten, daar kan dit naar onze inschatting bij passen”, laat medisch directeur Anne-Marie van Elsacker van laboratorium Izore weten. Dat lab doet alle tests voor de zorg. ,,Misschien speelt het ook mee dat mensen naar andere aanbieders gaan.”

Een deel van de mensen laat zich testen bij commerciële aanbieders, maar ook daar is het rustig. ,,Iedereen merkt het. Zeker weten. Mensen blijven thuis, er wordt minder gereisd, en dat is een belangrijke doelgroep van ons”, zegt regiocoördinator Dirk Koppen van U-Diagnostics, die in het Noorden commerciële tests aanbiedt in Leeuwarden, Meppel en Groningen. ,,Het beeld is overal hetzelfde. Ik denk dat de mensen zich beter aan de regels houden, dat ze erg geschrokken zijn dat de besmettingen zo toenamen.”

Ondanks de afnemende vraag blijft GGD Fryslân van plan een vijfde locatie in of nabij Heerenveen te openen. Dit staat begin december op de planning. De GGD kan door de afname van positieve gevallen weer meer aan bron- en contactonderzoek doen.

Nieuws

menu