Vorst houdt aan: vanaf vrijdag kunnen we volop schaatsen, verwacht weerman Klaas Ybema (een prachtige zwarte ijsvloer lonkt)

De vorst houdt tot na komend weekeinde aan, verwacht weerman Klaas Ybema. Het ziet er goed uit voor schaatsliefhebbers. Alleen maandag zorgt het weer nog voor flinke verkeershinder.

Yudhisthira en broer Myrddin Isidora uit Sneek op de slee met volle gang naat beneden bij de houtenbrug Nederland geniet van het witte landschap.

Yudhisthira en broer Myrddin Isidora uit Sneek op de slee met volle gang naat beneden bij de houtenbrug Nederland geniet van het witte landschap. FOTO NIELS DE VRIES

Een paar dagen geleden leek het er nog op dat de vrieskou zaterdag of zondag zou inbinden, maar de modellen laten nu zien dat er een heel sterk hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië komt te liggen. ,,It is in klassyk winterske waarkaart'', zegt Ybema, niet zonder genoegen.

Het betekent dat de vorst in ieder geval komend weekeinde nog aanhoudt en misschien wel tot volgende week dinsdag of woensdag. Het Amerikaanse GFS-model voorziet ook daarna nog fikse kou, maar aan prognoses op zo’n lange termijn hecht Ybema weinig waarde. Bovendien wijzen niet alle modellen dezelfde kant op.

Geliefde zwarte ijs

De huidige verwachtingen bieden hoop op een prachtige zwarte ijsvloer, aldus de weerman. Het hangt ervan af hoeveel sneeuw er nog valt, maar dat lijkt reuze mee te vallen. Veel water is momenteel nog niet dichtgevroren vanwege de harde wind, maar die neemt in de loop van maandag af. Als het stopt met sneeuwen voordat het eerste ijs zich vormt, ontstaat het geliefde zwarte schaatsijs.

Vrijdag is de dag waarop er waarschijnlijk al volop geschaatst kan worden, vermoedt Ybema. ,,Noch net op it Van Harinxmakanaal, mar je kinne dan in hiel ein fuortride.'' De meeste brede sloten zullen dan begaanbaar zijn. En als het vrijdag niet lukt, dan zeker zaterdag.

Het verkeer zal na maandag niet veel last van het winterweer hebben, aldus Ybema. Daarvoor scheelt het dat er in Friesland maar weinig sneeuw gevallen is. Vanaf dinsdag is het droog en dus niet glad. Alleen de kou blijft over. Later in de week overdag zo’n min 3 of min 4, 's nachts minima tot min 9 of min 10. ,,As de auto starte wol, dan kin er ek ride.’’

Code oranje

Maandag geldt tot het middaguur nog code oranje in het hele land, wegens uitgebreide gladheid. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vanochtend niet de weg op te gaan, tenzij het strikt noodzakelijk is. De rijomstandigheden blijven vooral in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk, zo waarschuwt de dienst.

De treinen van de NS rijden vandaag mondjesmaat. De sneeuwval en wind veroorzaken veel storingen op het spoor. Reizigers wordt gevraagd, waar mogelijk, hun reis uit te stellen of een alternatief te zoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland