Voorvrouw Douwes trapt af bij hoger beroep blokkeerfriezen

FOTO ANP

Het hoger beroep tegen de blokkeerfriezen dat deze week dient bij het hof in Leeuwarden, trapt dinsdag af met de bekendste verdachte.

Voorvrouw Jenny Douwes moet zich vanochtend als eerste van vijftien verdachten verantwoorden voor haar rol bij het blokkeren van snelweg A7 op, 18 november 2017.

De Harkemase kreeg een jaar geleden van de rechtbank in Leeuwarden de hoogste straf: een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Zij werd als enige veroordeeld voor opruiing. De rechtbank zag haar als initiatiefneemster van de actie.

Na Douwes is het later op de dag de beurt aan vier verdachten die hebben deelgenomen aan de snelwegblokkade, waardoor de bussen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden tegengehouden. Uiteindelijk ging er helemaal een streep door de demonstratie die KOZP die dag wilde houden voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas.

In onderstaand filmpje vertelt rechtbankverslaggever je alles over het hoger beroep:

Zaak in drie of vier dagen behandeld

Woensdagochtend staan de resterende tien verdachten terecht. Vier verdachten hebben bij hun advocaat Tjalling van der Goot aangegeven dat ze niet aanwezig zullen zijn en de beantwoording van eventuele vragen van de raadsheren aan hem zullen overlaten.

Woensdagmiddag mogen de twee voormannen van KOZP, Jeffrey Afriyie en Mitchell Esajas, hun slachtofferverklaring voorlezen. Ook komt dan de slachtofferverklaring van een inzittende van een van de drie bussen aan bod.

Donderdag komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeisen. Vrijdag wordt gebruikt als uitloopdag, al is de verwachting dat de zaak binnen drie dagen wel afgerond zou moeten zijn.

Vijftien verdachten in hoger beroep gegaan

Vorig jaar ging de rechtszaak gepaard met Fries vlagvertoon van medestanders. De verdachten kwamen naar het Zaailand in een partybus, waarin Sinterklaasliedjes werden gespeeld. De verwachting is dat het wat dit soort showelementen betreft deze week wat bescheidener blijft.

Hetzelfde kan gezegd worden van de rechtszaak zelf. Vorig jaar stonden er 34 verdachten terecht, deze week 15. De overige 19 hebben zich neergelegd bij hun werkstraffen, die in lengte varieerden van 80 tot 200 uur.

Er zal niet zo uitgebreid bij elk punt worden stilgestaan als in eerste aanleg. In hoger beroep is sprake van voortbouwend appel, wat betekent dat alleen de punten worden besproken die worden ontkend of waar de verdediging nieuwe argumenten bij heeft. ,,Als we in de uitspraak geen gaten konden schieten, hadden we hier deze week niet gestaan”, aldus advocaat Van der Goot.

Nieuws

menu